Viditelné příznaky intolerance lepku, které si s tímto onemocněním skoro nikdo nespojí

Jedná se o velmi závažné onemocnění a často je zaměňováno s obyčejnou alergií. Příznaky se mohou projevovat jak u dospělých, tak u dětí. Podívejte se na nejčastější příznaky a jak předcházet problémům.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Celiakie je onemocnění, kdy je člověk citlivý na lepek obsažený v obilí, který způsobuje postižení sliznice tenkého střeva. Odborný název je známý spíše jako nesnášenlivost nebo intolerance lepku, a jde o poměrně závažný problém. Kdo jím trpí, měl by znát alespoň některé z příznaků, aby celilakii podchytil dříve než způsobí rozsáhlejší škody. Jestliže některé z nich déle pociťujete, ale zatím bez jasné příčiny, zvažte návštěvu lékaře.

Co je to celiakie a jak ji poznám?

Celiakii trpí nejen dospělí, ale také děti bez ohledu na stravovací návyky. Existuje na ni také genetická predispozice, avšak ne u každého se nemoc v průběhu života projeví. Podstatou je porucha imunity sliznice tenkého střeva, která reaguje na přítomnost lepku nepřirozeným a abnormálním způsobem. Ta nedokáže zpracovat komplex bílkovin obsažených v části obilných zrn pšenice, žita, ječmene ani ovsa. Celilakie je často zaměňována s alergií kvůli podobným příznakům, což by měl vždy potvrdit lékař.

iZdroj obrázku: Unsplash.com

Klíčem k léčbě jedině bezlepkové potraviny

Po požití lepku má celiak velké bolesti břicha a zažívací potíže jako je nadýmání, průjem, někdy i zácpa, nechutenství nebo zvracení. Mezi atypické příznaky patří chudokrevnost, podvýživa a ztráta vitální energie, řídnutí kostí, deprese, neplodnost u mužů i žen, opakované potraty atd. Jediným způsobem, jak si od potíží ulevit, je úplné vyloučení lepku ze svého jídelníčku.

iZdroj obrázku: Unsplash.com

Potraviny, které se dají označit za bezlepkové, musí obsahovat maximálně 20 mg lepku na 1 kg potravin. V obchodech jsou označeny symbolem přeškrtnutého pšeničného klásku a nápisem „Gluten free“ nebo „Bez lepku“. Všechny potraviny obsahující lepek musí mít na obalu vysloveně napsáno, že mohou stopy lepku obsahovat. Do různých potravin se totiž dostává v průběhu jejich zpracování, proto čtěte složení a informace na obalu každého výrobku.

Diskuze Vstoupit do diskuze
97 lidí právě čte
Autor článku

Šimon Dvořák

Zobrazit další články