Vynechávání snídaně má mnoho svých odpůrců i zastánců. Věda však v tomto případě hovoří zcela jasně. Snídani rozhodně nevynechávejte, může to mít velmi negativní dopady.
Odborníci na výživu tvrdí, že snídaně je nejdůležitějším jídlem a že její vynechávání škodí zdraví. Mnoho lidí však na to tvrdošíjně nedá a najde si spoustu důvodů, proč snídaně není důležitá. Její vynechání má však velmi konkrétní dopady na lidský organismus a jeho fungování. Výživová specialistka Adda Bjarnadottir, MS, RDN popisuje negativní dopady vynechávání snídaně na lidský organismus.
Nárust tělesné hmotnosti
Říká se, že pokud vynecháte snídani, vaše další jídlo bude dvakrát tak těžké. Hladový člověk spotřebuje tolik kalorií, že to rozhodně ovlivní jeho tělesnou hmotnost. Zda je to pravda, se snažilo zjistit mnoho vědců. Časopis American Journal of Clinical Nutrition dokonce publikoval článek, v němž se uvádí, že ve skutečnosti váhu negativně neovlivní ani velmi těžká snídaně. Endokrinologové z Yaleovy univerzity v USA připomínají, že metabolická aktivita je u lidí nejvyšší ráno.
Zpravidla je to od 7 do 10 hodin a metabolismus nezávisí na tom, zda se člověk v tu chvíli cítí vzhůru, nebo ne. V časných ranních hodinách se v těle uvolňují hlavní hormony a pro efektivní fungování endokrinního systému je nutný včasný přísun energie. Pokud tedy vynecháte snídani a jíte až v pozdějších hodinách, vede to k nerovnováze v těle, zpomalení metabolických procesů a zvýšenému ukládání tuku.
Riziko vzniku cukrovky
Mnozí odborníci na výživu tvrdí, že vynechávání snídaně může přispět ke snížení hmotnosti. Skutečnost je taková, že nedostatek energetického příjmu v ranních hodinách způsobuje pokles hladiny glukózy v krvi. A zdravý člověk okamžitě aktivuje obranné mechanismy, které normalizují hladinu cukru využitím energie z podkožních a vnitřních tuků. Vědci z Jihokalifornské univerzity lékařských věd ve Whittieru v USA však na základě svého výzkumu tvrdí, že tato praxe vede k cukrovce.
Zjistili, že lidé, kteří pravidelně nesnídají, mají o 20 % vyšší riziko vzniku cukrovky 2. typu. Za prvé, vývoj onemocnění je ovlivněn skoky v hladině cukru v krvi – nejprve klesá, pak ji tělo samo přivede na spodní hranici normy a poté, co s jídlem přijde očekávaná energie, se hodnoty vyšplhají na nejvyšší kritické hodnoty.
Zadruhé, vzniká porucha glukózové tolerance. Všechny nervové spoje a nervové impulzy v těle fungují na základě glukózy. Při jejím nedostatku, kdy se ji tělo snaží nahradit, vzniká v krvi acidóza, tj. začíná její oxidace. Tyto periodické změny často vedou k rozvoji endokrinní nerovnováhy, zejména k poruchám slinivky břišní a její vlastní produkce inzulínu. Proto je neustálé vyhýbání se snídani přímou cestou ke vzniku cukrovky.
Snížení výkonnosti
Další názor, který často zastávají lidé, kteří vynechávají snídani, je ten, že když nesnídají, jsou ráno aktivnější. Ve skutečnosti je tomu naopak. Vědci z britské Univerzity v Bathu tvrdí, že pokles hladiny cukru v krvi způsobený vynecháním jídla vyvolává pocity únavy a dokonce bolesti hlavy. Vědci předpokládají, že čím déle je tělo ve stavu hladovění, tím více je tímto stresem ovlivněno a tím hůře funguje.
Britští vědci se domnívají, že vynechání snídaně je promarněnou příležitostí dodat tělu dopamin a serotonin. Souvislost mezi ranním příjmem potravy a rovnováhou neurotransmiterů produkovaných mozkovými strukturami byla prokázána již před mnoha lety. Ranní hladovění tedy nejenže způsobuje podráždění a stres, ale má také negativní vliv na kognitivní funkce.
Studie prokázaly, že žáci dosahují lepších výsledků při zkouškách 20 minut po snídani, protože cukr a sacharidy v těle okamžitě optimalizují kognitivní soustředění a paměť. Tyto látky jsou nezbytným palivem pro mozek a vynechání snídaně brzdí většinu jeho kognitivních funkcí. Trvalá absence snídaně tak vede ke zhoršení nejen svalů, které mají nedostatek energie, ale také mozkových struktur. Člověk je každé ráno slabý, unavený a neschopný intelektuální činnosti.
Vznikají problémy se srdcem a menstruačním cyklem
Američtí vědci si všimli, že mnoho lidí usilujících o zdravý životní styl vynechává snídani, protože se věnují rannímu cvičení. Vědci z americké Harvardovy univerzity provedli testy a zjistili, že téměř 31 milionů Američanů z tohoto důvodu vynechává snídani. Přitom je však u mužů o 27 % vyšší pravděpodobnost, že dostanou infarkt nebo jiné srdeční onemocnění.
U žen je o 19 % vyšší pravděpodobnost, že budou mít nepravidelný menstruační cyklus. Přestože vědci nezjistili přímou souvislost, domnívají se, že ranní hladovění je pro tělo stresující a mění chování endokrinního systému, což následně ovlivňuje syntézu lipidů. Jinými slovy, dochází ke zvýšenému hromadění tzv. špatného cholesterolu, který se ukládá v podobě plaků v tepnách, což zvyšuje pravděpodobnost cévních problémů.
Porucha syntézy lipidů je spojena s poruchou ovulace, která je často příčinou neplodnosti. Američtí vědci tak prokázali pravděpodobnou souvislost mezi neustálým vyhýbáním se snídani a výskytem kardiovaskulárních onemocnění, ale také problémy s reprodukcí u žen.