Jedlá soda je všestranným pomocníkem nejen v domácnosti, ale i při léčbě nachlazení či kožních problémů. Může vám ovšem pomoci i v mnoha jiných otázkách týkajících se zdraví.
Jedlá soda je jedním z nejuniverzálnějších a nejúčinnějších přírodních prostředků při nespočtu různých zdravotních problémů. Jak upřesňuje nutriční expertka Amy Richter, RD, tuto levnou, ale účinnou složku lze použít k prevenci nachlazení, bolestí hlavy, rakoviny a kožních problémů. Kromě toho ji lze použít i jako přípravek pro ústní hygienu nebo jako deodorant.
Přínosy jedlé sody
Jedlá soda se často používá k léčbě a prevenci mnoha zdravotních problémů, včetně překyselení žaludku, žaludečních vředů, průjmu, intoxikace léky a metabolické acidózy. Obsahuje sodík, díky kterému též zabraňuje infekcím močového měchýře, ledvinovým kamenům a hyperkalémii. Má silné antipruritické vlastnosti, které podporují zdraví kůže. Podívejme se na některé z jejích účinků blíže.
Zmírňuje pálení žáhy
Pálení žáhy je důsledkem nahromadění kyseliny v žaludku, a když kyselina vystoupí do jícnu, způsobí pocit pálení žáhy. Jedlá soda ho dokáže okamžitě zmírnit.
Léčí příznaky nachlazení a chřipky
Řada lidí používá jedlou sodu k přírodní léčbě nachlazení a chřipky. Jedlá soda účinně ničí viry, pokud se použije v raných stádiích infekce. Zde je uvedeno, jak by se měla užívat:
- 1. den: 6 dávek ½ lžičky jedlé sody smíchané se studenou vodou každé 2 hodiny.
- 2. den: 4 dávky stejné směsi každé 3 hodiny.
- 3. den: 2 dávky směsi – jedna ráno a jedna večer.
- 4. den: 1 dávka denně až do vymizení příznaků.
Neutralizuje žaludeční kyselinu a zvyšuje zásaditost prostředí
Jedlá soda účinně neutralizuje žaludeční kyselinu, protože obnovuje rovnováhu pH v těle. Konzumace ½ čajové lžičky jedlé sody a 1 šálku vody zajistí vynikající účinky.
Nezdravá strava často zvyšuje hladinu kyselosti v těle a jedlá soda ji neutralizuje a udržuje zdravé pH. Slavný lékař a nositel Nobelovy ceny Otto Warburg zjistil, že rakovinné buňky nemohou prospívat v zásaditém prostředí. To znamená, že zásadité tělo může účinně předcházet rakovině a všem možným druhům zdravotních problémů.
Léčí záněty močových cest
Protože rakovinné buňky a bakterie přežívají v kyselém prostředí, každodenní užívání jedlé sody alkalizuje tělo a léčí infekce, a to včetně zánětů močových cest. Přidejte lžičku jedlé sody do sklenice vody a konzumujte ji denně.
Zmírňuje potíže s ledvinovými kameny
Ledvinové kameny mohou být často důsledkem nahromadění kyseliny močové a pravidelná konzumace vody s jedlou sodou rozpouští kameny a zabraňuje tvorbě nových.
Zlepšuje fyzickou výkonnost
Díky své zásaditosti může jedlá soda zvýšit fyzickou výkonnost, protože snižuje hladinu kyseliny mléčné uvolňované při zvýšené aktivitě svalů. Tím vám pomůže vydržet namáhavější a delší trénink.
Zmírňuje bolest při dně
Dna je zánět kloubů a je důsledkem hromadění kyseliny močové v těle. Protože jedlá soda účinně zabraňuje hromadění kyseliny, její konzumace výrazně zmírňuje bolesti při dně.
Jednoduchý test na nízkou hladinu kyseliny v žaludku
Pro usnadnění trávení produkuje náš žaludek kyselinu chlorovodíkovou neboli HCL, aby štěpila bílkoviny na esenciální aminokyseliny, stimulovala funkci slinivky břišní a ničením škodlivých bakterií bránila nemocem. Snížená hladina HCL však může vést k různým žaludečním potížím, jako jsou zažívací potíže, nadýmání, pálení žáhy a zácpa.
Pro vyhodnocení hladiny kyselin v žaludku můžete provést následující jednoduchý test: Smíchejte 1/4 čajové lžičky jedlé sody se sklenicí studené vody o objemu 200 ml a vypijte ji hned ráno, po probuzení a nalačno. Pokud je hladina HCL dostatečná, měli byste si asi za 2-3 minuty říhnout. Přesto si uvědomte, že nejpřesnější měření lze provést pouze v laboratoři, po návštěvě lékaře.