Jak připravit zdravé a chutné české pomazánky

Pomazánky dokáží skvěle ozvláštnit jídelníček. Nejlépe se hodí k čerstvému pečivu, vychutnat si je můžete k snídani, večeři, či jen tak na svačinku. Může přitom jít o lehké a plnohodnotné jídlo – základ pomazánky nemusí být jen majonéza a další nezdravé suroviny.

i Zdroj: weyo / stock.adobe.com
                   

Základní suroviny

Když se řekne pomazánka, mnohdy si vybavíme majonézu, tavený sýr či máslo. Ty tvoří chutný základ této pochutiny, ovšem pro zdraví nejsou ve velkém množství zrovna příznivé. Proto se nabízí lepší alternativy, které obsahují méně tuků. Mohou přitom také skvěle chutnat.

A pokud si to bez zmíněných surovin neumíte představit, nemusíte je zcela vyřadit. Můžete ale vyzkoušet odlehčenější variantu – použijte pouze malé množství pro chuť a jako základ pomazánky zvolte něco jiného.

Perfektně se hodí různé krémové sýry. Vyzkoušet můžete žervé či lučinu, neutrální chuť má také cottage – ten lze rozmixovat pro příjemnější konzistenci. Nicméně zapomenout bychom neměli ani na tvaroh. I ten je plný živin, přičemž poslouží jako základ pro rozmanité variace.

Skvělou volbou jsou také rostlinné pomazánky. Často a s oblibou se používá cizrna, se které se připravuje hummus. Vyzkoušet můžete různé varianty, třeba i z jiných luštěnin. Ty by totiž ve vašem jídelníčku neměly chybět. Jsou plné bílkovin, připravit z nich přitom můžete různé pokrmy. S automatickým polévkovarem Domo proměníte během chvilky hrách, čočku či fazole v lahodnou polévku.

Zelenina

Pokud si chcete připravit něco rychlého, chutného a výživného, pak se nabízí zeleninové pomazánky. Pro ty se jako základ nejvíce hodí tvaroh, ale klidně můžete zvolit i něco jiného. A výběr zeleniny už záleží jen na vás. Nabízí se paprika či mrkev – ty stačí upéct do měkka v troubě. Zajímavá je i varianta s řepou. Pro perfektní výsledek se hodí přidat i čerstvé bylinky.

Česnek

Česneková pomazánka je naprostou klasikou. Pokud si chcete připravit odlehčenější variantu, je z čeho vybírat – hodí se totiž tvaroh, smetanové sýry, ale i bílý jogurt. Přidat lze i trochu nastrouhaného sýra.

Nebo vyzkoušejte obměnu, tu si zamilujete, pokud nemáte rádi ostrou chuť česneku. Stačí jen palici rozkrojit napůl, potřít trochou oleje a zasypat oblíbenými bylinkami. Pak ji upečte v troubě. Jakmile česnek změkne, stačí ho vymačkat do tvarohu či krémového sýru a zamíchat, případně dochutit dalším kořením.

Ryby

Ryby jsou další skvělou potravinou do vašeho jídelníčku, zejména díky obsahu omega-3 nenasycených mastných kyselin. Do pomazánek se velmi často používá tuňák – konzerva je praktická a můžete ji hned použít. Nicméně použít se dají i sardinky, které jsou stejně praktické. Vhodnou alternativou je také uzená makrela.

V tomto případě se jako základ hodí cottage sýr. Ten lze použít jen tak, ale pokud máte rádi krémovou a hladkou konzistenci, pak ho raději dobře rozmixujte. Případně se dá využít i tvaroh.

Vajíčka

Vajíčka představují oblíbenou klasiku. Jde o skvělou potravinu, obsahují kvalitní proteiny a řadu dalších prospěšných látek. Vajíčková pomazánka vás spolehlivě zasytí. Navíc jsou poměrně neutrální, díky tomu je můžete smíchat v podstatě s čímkoli. Skvěle chutnají s krémovým sýrem, ale neuškodí jim ani tvaroh nebo cottage.

Tvrdý sýr

Nastrouhaný tvrdý sýr představuje zajímavý doplněk pro téměř jakoukoli pomazánku. Přidat ho můžete do většiny směsí, a ještě je tak vylepšit. Nejlépe samozřejmě chutná pořádně tučný sýr, ale ten je velmi kalorický. Používejte proto pouze menší množství či vyberte jiný druh sýra s menším obsahem tuku.

Vytvořit si můžete jednoduchou variantu – jen tvaroh se strouhaným sýrem, pro dochucení lze přidat česnek, sladkou papriku či bylinky. Ale sýr lze přidat i do zeleninové, rybičkové či vajíčkové pomazánky.

Čočka a cizrna

A pokud nemáte zrovna chuť na pomazánku s tvarohem či sýrem, vyzkoušejte zmíněnou rostlinnou alternativu. Ideální základ představuje čočka. Nejvhodnější je červená čočka – má příjemnou chuť, a hlavně ji nemusíte zdlouhavě namáčet. Příprava je tak opravdu jedndouchá.

Nebo vyzkoušejte něco orientálního, zmíněný hummus si vás svou chutí získá. Můžete do něj totiž přidat různé suroviny. Nicméně nezbytným základem je cizrna neboli římský hrách. Pokud si koupíte suchou cizrnu, bude třeba ji předem namočit a poměrně dlouho vařit. Celý proces ale můžete značně urychlit s pomocí praktického tlakového hrnce. V něm se doba vaření výrazně zkracuje. V kuchyni pro něj navíc jistě najdete i další využití.

Pestré kombinace

Ve výsledku si můžete vytvořit výbornou pomazánku z různých surovin. Kombinovat se dají ryby, vajíčka, či třeba česnek s jinou zeleninou. A spojit můžete klidně i různé základy – krémový sýr s tvarohem vytvoří lehkou chutnou směs. Snadno tak nahradíte tučnou majonézu a nezdravé tavené sýry.

Neváhejte experimentovat a objevovat nové kombinace. Základem by vždy měly být kvalitní a čerstvé suroviny, díky kterým vytvoříte plnohodnotnou svačinu nebo večeři.

Příprava pomazánek zabere jen chvilku a zvládne ji každý. Výhodou je, že ji můžete mít kdykoli po ruce v lednici. Pokud tedy potřebujete rychle zahnat hlad, jde o ideální řešení. Přitom si dopřejete plnohodnotné jídlo skvělé chuti. Pomocníky pro vaření i skladování potravin najdete na Banquet. Se správným vybavením si můžete výrazně usnadnit každodenní činnosti.

Diskuze Vstoupit do diskuze
104 lidí právě čte
Autor článku

PR

Zobrazit další články