Když se řekne snídaně, mnozí z nás si vybaví právě lívance – měkké, nadýchané, krásně voňavé. Jejich kouzlo spočívá v jednoduchosti i v nekonečných možnostech servírování. Domácí lívance si navíc připravíte i bez složitého receptu – a když k nim přidáte kvalitní suroviny, třeba výběrové sušené ovoce, vznikne z běžného jídla výjimečný zážitek.
Recept, který funguje – vždy a všude
Na lívance nepotřebujete speciální vybavení, stačí jen pánev, miska a pár základních surovin:
- 250 ml mléka (může být i rostlinné)
- 200 g hladké mouky
- 1 vejce
- 1 prášek do pečiva
- 1 lžíce třtinového cukru
- špetka soli
- máslo na smažení
Smíchejte suché suroviny, přidejte vejce a mléko a vymíchejte hladké těsto. Na rozpálené pánvi tvořte menší kolečka a smažte je z obou stran dozlatova. Výsledek? Měkké, voňavé lívance, které si zamilujete.
Čím je doladit? Sušeným ovocem, ořechy, nebo zdravými topingy
To pravé kouzlo začíná, když se lívance začnou servírovat. A tady přichází na scénu právě třeba přírodní sušené mango, datle, křupavé jahody mrazem sušené nebo třeba ořechová másla.
Zkuste tyto kombinace:
- Lívance s tvarohem, medem a sušenými meruňkami – balanc sladkého a kyselkavého tónu.
- S jogurtem, mrazem sušenými jahodami a lžičkou kešu másla – svěží a výživná snídaně.
- Klasika s borůvkami a javorovým sirupem, ale přidejte do těsta lžíci nasekaných para ořechů – a máte nový level.
Produkty jako lyofilizované ovoce (sušené mrazem) si zachovávají barvu, tvar i chuť čerstvého ovoce – a v lívancích nejen krásně vypadají, ale i chutnají.
Lívance jsou víc než jen jídlo
Jsou to momenty pohody, pomalých rán, vůně domova. Ať už si je děláte pro děti, partnera nebo jen tak sami pro sebe, s kvalitními ingrediencemi se každé sousto počítá.
Vyzkoušejte domácí lívance a objevte rozdíl, když přidáte pravé chutě – bez zbytečné chemie, barviv a přidaného cukru.
👉 Na www.nutsman.cz najdete široký výběr přírodních sušených plodů a ořechů, které promění vaši kuchyň v domácí bistro.