Nadúroda cuket? Víme, jak ji perfektně zpracovat

                   

Větu Nepotřebujete náhodou cuketu? určitě pronesl už každý zahrádkář. Jestli vás i letos postihla nadúroda cuket a nevíte si s ní rady, přestaňte cukety rozdávat a zpozorněte. Máme pro vás hned několik tipů na zpracování cuket, díky kterým budete mít v zimě plnou spíž dobré zeleniny za pár korun.

Na první cukety se každý zahrádkář a pěstitel těší. Začíná období cuketových bramboráků, cuperníků, cuketového zelí, smažených cuket a cuket na grilu. Po nějakém tom týdnu už se ale cuketové šílenství omrzí a z neustále dozrávajících cuket se stává tak trochu obtíž. Cukety pak můžete zkusit rozdat sousedům a doufat, že jejich zahradu nepostihla stejná cuketová mánie. Nebo si můžete cukety zavařit na zimu pomocí tak dobrých receptů, že se budete těšit na každou novou otevřenou skleničku. Videorecepty, rady a tipy pro zavařování dává zkušená pěstitelka a hospodyně ve svém speciálu Zavařujeme s Mámou z gruntu.

Klasika – cuketové zelí na zimu

Cuketové zelí je výbornou náhražkou pro ty, kterým klasické zelí nedělá dobře, a zároveň skvělým způsobem, jak chutně zpracovat i starší cukety. Budete potřebovat 4 kg cuket, půl kila cukru, šest velkých cibulí, 2 lžíce kmínu, lžíci hořčičného semínka, 50 g soli a 500 ml kvalitního 8% Bzeneckého kvasného lihového octu. Ten dodá cuketám ten správný šmak. Mezi jeho ingredience totiž patří voňavý estragon a karamel, který v chuti octa známe už odmalička. Jak správně dochutit cuketové zelí najdete v podrobném receptu.

i

Britské piccalilli k masu a sýrům

Kdo má v kuchyni rád lehký dotek Asie, určitě se mu bude líbit recept na britské piccalilli s kurkumou, cuketami a květákem. Velkou výhodou je, že v tomto receptu může hrát prim jakákoliv pevnější zelenina, a pokud se topíte v záplavách cukety, může být ve sklenici hlavně ta. Piccalilli je britskou variantou asijské hořčicové omáčky k masu nebo sýrům, uvidíte, že si je zamilujete.

i

Božská cuketová omáčka

Recept, který jste pravděpodobně ještě nezkoušeli, ale který si určitě zamilujete. V novém videoreceptu na blogu Máma z gruntu ukáže, jak udělat naprosto božskou cuketovou omáčku, která bude chutnat celé rodině a vyjde vás sotva na pár korun.

Náš tip: Chystáte se nakládat cuketu nebo jinou zeleninu? Dejte si pozor na to, abyste použili kvalitní 8% Bzenecký lihový ocet. Jako jediný na trhu obsahuje karamel a voňavý estragon, které dodají nálevům i zavařeninám nezaměnitelnou chuť.

Diskuze Vstoupit do diskuze
137 lidí právě čte
Autor článku

Marek

Zobrazit další články