Říhání nemusí vždy potvrzovat zdraví. Proč vzniká a vyskytuje se i nepřetržitě?

                   

Můžeme říci, že říhání má různé příčiny, které se liší od jednotlivce k jednotlivci a mohou se lišit i v různých situacích. Jedná se o vylučování vzduchu doprovázené zvukem, tedy vibracemi hrtanu, kdy vzduch prochází přes napjaté svaly v krku.

Říhání, odborně (latinsky) také ructus či eruktace, je vylučování přebytečného vzduchu z jícnu či žaludku ven z trávicí trubice. Projevuje se zvukem vznikajícím při vibraci měkké tkáně v hrtanu a dolní části ústní dutiny. Zvuk je vytvořen při průchodu vzduchu přes otevřenou hrtanovou příklopku.

Obvykle jsou důvody říhání různé. Může být způsobeno relaxací během spánku, hromaděním tekutiny v hrtanu nebo při podráždění sliznic v hrtanu a dutině ústní. U některých lidí vzniká také jako reakce na stres a úzkost. Kdy je tedy říhání projevem zdravého trávení a kdy už značí problém?

Nadměrné říhání nemusí hned znamenat zdravotní problém a většinou není nebezpečné. Pro mnoho lidí je však nadměrné říhání nepříjemné, ale to je spíše z hlediska estetického nebo společenského. Je-li nicméně říhání doprovázeno bolestí v krku nebo obtížemi při polykání, může to být příznakem zdravotního problému.

Mohlo by jít o zánět hltanu nebo infekci horních cest dýchacích. V takovém případě je vhodné navštívit lékaře, který může určit příčinu a zvolit správnou léčbu.

Potraviny, které nadýmají

Říhnutí po jídle je běžné a nemusí znamenat problém. Pokud se však vyskytuje nadměrné říhání po každém jídle, už může být situace vážnější. Normální je říhání při pití sycených nápojů, jelikož bublinky plynů jsou právě po něm vypuzené. Stejně je tomu i po konzumaci některých druhů potravin. Některé jednoduše nadýmají více a nahromaděný plyn musí být z trávení vypuzen. Jedná se například o zmrzlinu, šlehačku a jiné šlehané produkty, jejichž součástí je vzduch. Někteří lidé zase reagují i na cibuli, ředkvičku, papriku nebo různá koření.

Každý je jiný, a tak se i tyto projevy projevují u každého jinak. Někdo dokonce říhá více i po požití uzenin, mleté papriky, rybiček v oleji, mastného jídla či jídel s vejcem.

Minimalizace tohoto jevu?

Minimalizovat jej můžeme několika jednoduchými změnami v našich životech. Stačí jíst menší sousta, která dostatečně žvýkáme. Jíst a pít pomalu, přičemž je důležité dopřát si i dostatek času pro příjem potravy a tekutin. Důležitá je také kvalita jídel, je dobré se vyhýbat polotovarům a zpracovaným potravinám.

Vhodné je jídlo zapíjet menším množstvím vody a trochu se po jídle projít. Vyvážit odpočinek, klid a pohyb. Máte-li sedavou práci, měli byste se po ní dostatečně hýbat, cvičit. Stejně tak je důležité snížit stres a napětí, relaxovat a nekouřit.

Problém v podobě aerofagie

Pokud byste jídlo příliš hltali, může vznikat říhání. Je to proto, že při jídle spolknete i vzduch. Vzniká tak problém jménem aerofagie, což je stav nadměrného nepřirozeného polykání vzduchu. Za jejím vznikem stojí dnešní uspěchaná doba, mluvení během jídla, pití brčkem, hyperventilace, ale dokonce i špatně nasazená zubní protéza. Stát za ním může neurotický typ povahy i psychické poruchy, neurózy.

Spolu s říháním přichází i bolest a tlak na hrudi, nevolnost a pocit na zvracení, nadmutí, pocit plnosti.

Gastroezofageální refluxní choroba

Může jít o vážný příznak v případě, že je říhání po jídle nadměrné, pálí vás žáha a vzniká pyróza. Objevuje se i pocit na zvracení, nauzea či ztížené dýchání. Mluvit můžeme o gastroezofageální refluxní chorobě (GERD), známé také jako gastroezofageální reflux.

Je to stav, při kterém se obsah žaludku vrací do jícnu a způsobuje pocit pálení žáhy, hořkosti v ústech a nadměrné říhání. Může mít také symptomy mimo jícen, což zahrnuje plicní projevy jako kašel, astma, aspirační pneumonie. Může způsobit mimosrdeční bolest na hrudi, halitózu (zápach z úst), opotřebení zubní skloviny, laryngitidu nebo globus (pocit cizího tělesa v hrtanu).

Tento stav může být způsoben různými faktory, včetně nesprávné stravy, nadměrného pití alkoholu, kouření, stresu a nadměrného užívání léků. Nemoc má vliv na kvalitu života a vyžaduje správnou léčbu.

Dyspeptický syndrom

Jedním z příznaků horního dyspeptického syndromu je i nepřetržité říhání. Jedná se o souhrnný název pro několik symptomů souvisejících s horní částí trávicího traktu. Tento problém provází hlavně bolest a nepříjemné pocity v břiše, v okolí žaludku, pocit nevolnosti až nucení na zvracení, bolest svalů a hlavy. Vyskytnout se může také únava, deprese a poruchy spánku.

Způsobovat jej mohou faktory jako zánět žaludku či dvanáctníku, gastroezofageální reflux, peptický vřed či zhoubné nádory. Způsobovat jej může i nadměrný stres, úzkosti a deprese.

Říhání v těhotenství

Tento problém přichází i v těhotenství. Ne vždy značí zdravotní potíže. Podstatou zvýšeného říhání v těhotenství mohou být hormony. Progesteron stojí za zpomalením činnosti trávicího traktu, což směřuje k danému problému a nadměrnému hromadění vzduchu.

Navíc jak plyne čas, zvětšuje se plod i děloha, což utlačuje střeva i žaludek. Změny uložení vnitřních orgánů jsou dalším důvodem, proč ženy v tomto období říhají více.

Co může pomoci těhotným proti říhání? Může to být zvýšená konzumace ovoce a zeleniny, jako jsou rajčata, okurky, brambory, červená řepa, jablka i grepy. Pomůže i libové maso, dušené, vařené – ne tučné a těžké, smažené ani kořeněné. Pokud chceme jíst sýry, upřednostníme ty se sníženým obsahem tuku. Preferovat bychom měli vodu, čaje a nesycené nápoje. Pomoci by mohlo také tmavé a celozrnné pečivo. Z bylinek a koření jsou vhodné máta, zázvor, oregano, kopr, kmín, fenykl a anýz.

Intolerance a alergie

Časté říhání může být průvodním jevem i při nakažení bakterií Helicobacter pylori. V populaci je její výskyt mezi 33 a 55 procenty a u těchto lidí způsobuje až v 95 procentech vředovou chorobu žaludku a dvanáctníku.

Časté říhání může také značit problém se žlučníkem, cukrovkou, pankreatickou insuficiencí nebo poruchy střevní mikroflóry. Znají ho i osoby s potravinovými intolerancemi či alergiemi. Objevit se může při nesnášenlivosti laktózy, která patří mezi alergie na bílkovinu kravského mléka.

i

Objevuje se také při histaminové intoleranci. Definice této intolerance říká, že nastal nepoměr mezi přísunem a mechanismem odbourávání histaminu. Chybná rovnováha může vzniknout na základě více činitelů. Časté říhání znají i celiaci po požití pro ně zakázaného „ovoce“ v podobě lepku. Toto onemocnění trávicího traktu je charakteristické právě neschopností tolerovat gliadin – frakci lepku.

Co nám s říháním pomůže?

Léčba nadměrného říhání má základ v úpravě životosprávy. Člověk musí omezit jídla a potraviny, které stojí za nadýmáním a zvýšenou tvorbou střevních plynů.

Pro celkové zlepšení činnosti zažívacího traktu má význam i dostatek pohybové aktivity, cvičení, sport. V závažných případech je možné užívat léky ke zmírnění říhání.

Žádný domácí recept ale nevyřeší chronickou gastritidu, vředové onemocnění žaludku nebo problém s průchodností žlučových cest. To je možné jen odbornou léčbou.

Zdroj obrázku: AstroStar, MDV Edwards  / Shutterstock.com

Diskuze Vstoupit do diskuze
97 lidí právě čte
Autor článku

Marek

Zobrazit další články