Vymáčkněte z vaší mikrovlnné trouby maximum – tipy pro bezpečné ohřívání jídla

Mikrovlnná trouba patří mezi oblíbené spotřebiče. Není se čemu divit, dokáže nám ušetřit mnoho práce a času. Obzvláště nepostradatelným pomocníkem je, když máme hlad a potřebujeme jídlo ohřát co nejrychleji. S její pomocí máte hotovo za pár minut. Ovšem i takové ohřívání má svá pravidla, pokud pro vás má být bezpečné. A právě na ně se v dnešním článku podíváme podrobněji.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Používání mikrovlnky není žádná věda, obzvláště když se budete řídit následujícími tipy:

Vždy používejte vhodnou nádobu

Možná jste to ani nepostřehli, ale ne každý materiál je vhodný do mikrovlnné trouby. A to hned z několika důvodů. Například kovové a hliníkové nádoby mohou dost silně jiskřit a mohly by způsobit i požár. Naopak takové plasty se mohou při vysokých teplotách deformovat a do jídla pouštět nechtěné chemikálie. Proto je důležité používat nádobí tomu určené.

i

Při ohřívání promíchejte jídlo

Tato činnost je rovněž důležitá, protože vaším cílem je dosáhnout toho, aby bylo jídlo ohřáté rovnoměrně. Toho docílíte pouze tehdy, že jej párkrát během ohřívání promícháte, případně otočíte v závislosti na tom, co zrovna kuchtíte. Důvod je prostý. Zabráníte tak vzniku studených míst, kde mohou přežívat bakterie.

Používejte pokličku

Pokud chcete dosáhnout nejlepšího výsledku, pak je potřeba aby nádoba, ve které jídlo ohříváte, byla shora přikrytá. Ať už jde o pokličku nebo víko od krabičky. Jednak tak docílíte toho, že jídlo si udržuje vlhkost a pak samozřejmě zamezíte stříkání po všech koutech. Vaše mikrovlnná trouba tak zůstane čistá a vy si ušetříte desítky minut jejím čištěním.

Myslete na bezpečnost

Ve většině případů jsou nádoby s ohřátým jídlem pořádně rozpálené a hrozí tak možnost, že byste se o ně mohli popálit. Někdo by mohl argumentovat tím, že těch pár vteřin to vydrží, ale proč riskovat, když použití rukavice nebo i obyčejné utěrky dokáže maximalizovat vaše bezpečí. Pokud používáte pokličku, pak ještě dávejte velký pozor při jejím sundávání. U některých jídel by mohlo hrozit, že se popálíte horkou párou, což rozhodně není nic příjemného!

Dodržujte návody u potravin

Tento bod se týká především jídel, které jsou vyrobeny přímo ke zpracování v mikrovlnce. Tyto „hotovky“ mají vždy na obalu napsáno, jak dlouho a při jakém výkonu nebo teplotě by se měly ohřívat. Tyto údaje jsou zde z jistého důvodu, a proto by se měly vždy dodržovat. Pokud to přeženete, můžete jídlo nejen zničit, ale ví se i o několika příkladech, kdy se takový obal vznítil. Dávejte si na to tedy velký pozor!

Pravidelné čištění je důležité

Stejně jako ostatní spotřebiče, jako například elektrický sporák, lednička nebo myčka, i mikrovlnná trouba potřebuje pravidelné čištění. Mnohdy se zde usazují zbytky jídla, které se po čase začnou připalovat. S tím se pojí nejen zrovna nevolný zápach, který se dostane do každého koutu vašeho bytu, ale také riziko požáru, což by se rozhodně nemělo podceňovat.

i

Pozor na tekutiny

Vzhledem k povaze většině tekutin je vhodné dávat při jejich ohřívání větší pozor. Mohou se totiž ohřát velmi rychle a přetéct. U těch, které mají tendenci vřít proto volte nádobu s vyšším okrajem, čímž snížíte riziko přetečení a usnadníte si práci při vytahování.

S těmito tipy by pro vás mělo být používání mikrovlnné trouby mnohem jednodušší a hlavně bezpečnější. Navíc už se vám nestane, že by jídlo nebylo dodělané nebo dokonce nebezpečné ke konzumaci.

Diskuze Vstoupit do diskuze
108 lidí právě čte
Autor článku

Marek

Zobrazit další články