Zdravotní přínosy hřebíčku: Od léčby nachlazení až po lepší zdraví jater

Hřebíček je oblíbené koření, které kromě skvělé chuti nabízí také řadu užitečných zdravotních přínosů. Do jídelníčku jej navíc lze přidat velmi snadno.

i Zdroj fotografie: FunkyMonkey MP / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Hřebíček je všestranné koření, které dodává chuť každému jídlu a zároveň skvěle podpoří vaše zdraví. Obsahuje totiž vysoké množství antioxidantů, které podle odbornice Atli Arnarson pomáhají regulovat hladinu cukru v krvi, ničit škodlivé bakterie a chránit krevní oběh před poškozením. Kromě toho jej můžete zakoupit levně, a to téměř v každém obchodě s potravinami. Použít jej pak můžete například k dochucení pečeného masa či horkých nápojů nebo pro dodání pikantního nádechu sušenkám a koláčům.

1) Skvělé antibakteriální vlastnosti 

Hřebíček disponuje silnými antibakteriálními vlastnostmi, díky kterým pomáhá předcházet nachlazení a růstu mikroorganismů, včetně E. coli (ta může mimo jiné vést až k samotné otravě jídlem). Kromě toho může jeho pravidelná konzumace podpořit celkové zdraví ústní dutiny a ochránit ji před potenciálním nebezpečím. Tyto účinky si získal především díky obsahu silných antioxidantů, které mimo jiné pomáhají čistit krevní oběh a chránit jej před poškozením.  

2) Ochrana před rakovinou

Sloučeniny obsažené v hřebíčku mohou zabraňovat vzniku rakovinných buněk a zastavovat růst nádorů. Těmito účinky však hřebíček disponuje nejvíce v koncentrované formě, která je plná eugenolu, silného antioxidantu s protirakovinnými vlastnostmi. Je ovšem důležité zmínit, že tato látka může být ve vysokém množství toxická a v případě předávkování způsobuje poškození jater (zejména u dětí). Kromě toho vědci vyžadují další výzkumy, které by tyto vlastnosti hřebíčku mohly potvrdit na sto procent. 

3) Zlepšuje zdraví jater

Rostlinné sloučeniny obsažené v hřebíčku by také mohly přispívat k dobré funkce a zdraví jater. To především opět díky eugenolu, který má obzvláště prospěšný účinek na tento nedílný orgán lidského těla. Jeho pravidelný příjem však kromě toho také pomáhá zmírňovat zánět a snižuje oxidační stres, který je spojován s rozvojem mnoha dalších nebezpečných onemocnění. Bohužel je však důležité zmínit, že vědci vyžadují provedení dalších studií a výzkumů, které by tyto vlastnosti dokázaly potvrdit. 

iZdroj fotografie: Depositphotos

4) Regulace hladiny cukru v krvi

Pravidelný příjem sloučenin obsažených v hřebíčku může také pomáhat regulovat hladinu cukru v krvi. Právě díky tomu se jedná o skvělou potravinu pro lidi s diabetem nebo prediabetem – obecně však jeho konzumace pomáhá snižovat riziko vzniku těchto nepříjemných onemocnění. Stejně tak stojí za zmínku, že některé jeho sloučeniny mají také potenciál zvyšovat sekreci inzulínu a zlepšovat funkci buněk, které jej produkují. I v tomto případě však vědci vyžadují další studie, které by tyto skutečnosti potvrdily. 

5) Snižuje výskyt žaludečních vředů

Hřebíček a jeho blahodárné sloučeniny také účinně bojují proti žaludečním vředům a pomáhají předcházet jejich výskytu. Jedná se o bolestivé rány, které se tvoří ve sliznici žaludku, dvanácterníku nebo jícnu a mohou způsobovat nepříjemnou bolest a nechuť k jídlu. Důvodem je především skutečnost, že toto koření pomáhá zvyšovat produkci žaludečního hlenu, který funguje jako bariéra a pomáhá předcházet erozi žaludeční sliznice vlivem trávicích kyselin. 

Jak často jíte hřebíček vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
135 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články