Avokádo balancuje na hraně. Na jedné straně se jedná o superpotravinu a zdravý jídelníček se bez něj neobejde, na druhou stranu dlouho nevydrží a velice rychle se kazí.
Na pohled avokádo nezaujme, má příliš exotický vzhled a jeho cena je poměrně vysoká. Fakt, že se nehodí pro uskladnění ani pro nákupy do zásoby, mu na oblíbenosti moc nepřidává. Je ale zdraví prospěšné a pravidelná konzumace má blahodárný vliv na lidský organismus. Na chuť je sice třeba si zvyknout a osvojit si zajímavé kombinace s masem, vejci nebo výraznou zeleninou, ale výsledek stojí za to.
Nedílná součást zdravého jídelníčku
Avokádo je ceněné především pro mizivý obsah cukru a naopak velký podíl vlákniny a netypické složení mastných kyselin, které se podobá olivovému oleji. Ukrývá v sobě více než dvacet druhů vitamínů a minerálů a chrání oči, předchází rakovině, napomáhá hubnutí, zmírňuje projevy artritidy a osteoporózy a reguluje hladinu cholesterolu. Ke všemu se díky nenápadné chuti snadno kombinuje a je vhodné pro přípravu salátů, pomazánek i krémových polévek a dipů.
Triky na záchranu avokáda
Avokádo je k mání v desítkách odrůd i velikostí. Existují baby druhy, které se vejdou do dlaně, i plody o váze překračující jeden kilogram. Rozdíl bývá i ve slupce a velikosti pecky. Dužina se ale chová pokaždé stejně, kazí se, zapáchá, hnije a hnědne. Někdo avokádo chladí, další balí do potravinové folie a ukládá je mezi jablka a banány, jiný je rozkrojí a místo řezu pokape limetkovou šťávou. Většina pokusů ale končívá nezdarem.
Netypická ingredience funguje
Suroviny a potřeby:
- avokádo
- ostrý nůž
- zavíratelný sáček
- dřevěná brčka
Postup: Rozkrojte avokádo na poloviny a vyjměte pecky. Ty ale nevyhazujte a využijte na další tvoření nebo je použijte do jiných pokrmů. Obě poloviny avokáda vložte do sáčku, přidejte brčka a vysajte všechen přebytečný vzduch a dejte zamrazit. V den použití vyndejte z mrazáku několik hodin předem a nechte minimálně hodinu roztát při pokojové teplotě.