Na záněty a lepší trávení: Chuť nic moc, ale účinky se celer může velmi pyšnit

Celer je velmi zdravá zelenina, která nabízí řadu užitečných zdravotních přínosů. Pomůže vám dokonce očistit tělo od toxinů a podpořit tak krevní oběh.

i Zdroj fotografie: Miscellaneous contributor / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Celer je velmi zdravá zelenina, která nabízí řadu užitečných zdravotních výhod. To především díky obsahu jeho účinných látek s protizánětlivými a antioxidačními vlastnostmi – mimo jiné pak jeho pravidelná konzumace podle lékařky Natalie Butler také podporuje trávení. Navíc obsahuje pouze 10 kilokalorií na jeden kus, což samo o sobě vypovídá o tom, že se jedná o velmi dietní potravinu. Stejně tak můžete celer zakoupit velmi levně téměř v každém obchodě se smíšeným zbožím. 

1) Pomáhá snižovat zánět 

Celer je nabitý antioxidanty, což jsou velmi účinné látky, které pomáhají chránit orgány před oxidačním poškozením – jeho semínka dokonce obsahují přibližně 25 protizánětlivých sloučenin. Mezi ty nejúčinnější z nich patří především vitamín C, betakaroten a flavonoidy, které jsou velmi účinné při očistě krevního oběhu, podpory obranyschopnosti imunitního systému a mnoho dalších. Stejně tak se jedná o skvělý zdroj fytonutrientů, které prokazatelně snižují záněty v trávicím traktu, buňkách, cévách a orgánech.

iZdroj fotografie: Depositphotos

2) Podporuje trávení

Zatímco antioxidační a protizánětlivé vlastnosti celeru nabízí ochranu pro celý trávicí systém, obzvláště účinně podporuje žaludek. Obsahuje totiž polysacharidy na bázi pektinu, včetně sloučeniny apiuman, které snižují výskyt žaludečních vředů, podporují zdraví sliznice žaludku a usnadňují celkovou funkci tohoto nedílného orgánu. Stejně tak je vhodné zmínit, že celer obsahuje velké množství vody – téměř 95% jeho obsahu tvoří voda a také rozpustná a nerozpustná vláknina, která taktéž podporuje trávicí trakt a pravidelnost stolice. 

3) Je plný vitamínů a minerálů 

Celer nabízí také řadu užitečných vitamínu a minerálů, včetně vitamínů A, K, C a draslíku, dusíku a kyseliny listové. Kromě toho má velmi nízký glykemický index, což znamená, že pozitivně ovlivňuje hladinu cukru v krvi a tělo jej tráví déle, což mu dodává delší pocit sytosti. Dále pak obsahuje v menším množství hořčík a železo, což jsou další důležité živiny s neutralizujícími účinky a pozitivními přínosy pro základní tělesné funkce. Rozhodně proto neváhejte přidat celer do svého každodenního jídelníčku. 

Očista těla pomocí celerového nápoje 

Tato desetidenní kúra na bázi celeru skvěle pomáhá regenerovat tělo, zlepšuje zdraví srdce, zahání kašel a pomáhá řešit další problémy – včetně například stresu a špatné nálady. K její přípravě budete potřebovat následující ingredience:

  • 1 kilogram celeru, nejlépe celý kořen a listy
  • 200 gramů čerstvého křenu
  • 3 ks citron
  • 150 gramů medu
  • 50 mililitrů kvalitního koňaku
iZdroj fotografie: Depositphotos

Postup pro přípravu

  • Nejprve si připravte celerové listy a stonky, omyjte je a nakrájejte nadrobno. Poté očistěte kořen a nastrouhejte ho. Totéž proveďte s kořenem křenu.
  • Nakrájenou zeleninu vložte do velké skleněné nádoby, přidejte čerstvě vymačkanou citronovou šťávu a vše dobře promíchejte. 
  • Nakonec přidejte med, alkohol a vše opět dobře promíchejte. Následně nádobu pevně uzavřete a nechte směs odležet 3 dny.

Jakmile uplyne stanovaná doba, užívejte 1 polévkovou lžíci směsi 3x denně, a to nejlépe po jídle. Aby byla tato desetidenní kúra ještě účinnější, můžete zkusit přestat jíst maso a další živočišné produkty, a namísto nich jíst více ryb, čerstvé zeleniny, ovoce, obilovin a zelených bylinek. Stejně tak byste se měli vyhnout konzumaci smažených jídel, uzenin, tuků a zpracovaných nebo konzervovaných výrobků, které zhoršují funkci jater.

Jak často jíte celer vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
94 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články