Škrob, tedy i ten bramborový, je typ komplexního sacharidu, který se používá ke zlepšení textury mnoha potravin. Při užívání ve velkých dávkách, může fungovat jako doplněk stravy.
Škrob je znám jako všestranná složka ke zlepšení a zahuštění struktury potravin, zejména omáček a pečiva. Jedná se o komplexní sacharid, který se nachází v kořenech, semenech a hlízách rostlin. Je hlavním zdrojem glukózy (primární zdroj energie pro buňky těla) ve stravě. Lékařka Amy Richter vysvětluje, že také může posílit některé aspekty zdraví, pokud se užívá jako doplněk. Konkrétně například trávicí a imunitní systém či kontrolu hladiny cukru v krvi.
Představuje se vám bramborový škrob
Ve stravě je koncentrován především ve škrobové zelenině, jako je kukuřice, brambory, či maniok. Bramborový škrob se extrahuje z drcených brambor, ze kterých se vymyje a následně suší. Má neutrální chuť a vysokou zahušťovací schopnost, z čehož vyplývá jeho využití v potravinářském průmyslu. Jedna polévková lžíce (12 gramů) bramborového škrobu obsahuje 10 gramů sacharidů a 40 kalorií. Je složen výhradně ze sacharidů, a tudíž nenabízí žádné další živiny.
Vzhledem k tomu, že brambory přirozeně neobsahují lepek, je škrob v nich obsažený vhodný i pro bezlepkové pečení, jelikož je možné nahradit pšeničnou mouku právě bramborovým škrobem. Bramborový škrob je podobný škrobu kukuřičnému. Oba jsou bez chuti a využívají se jako zahušťovadla. Avšak bramborový škrob má nižší teplotu želatinace a větší velikost škrobových granulí, což mu umožňuje zahustit receptury za kratší dobu. Vydrží také krátkodobě vyšší teploty.
Bramborový škrob a jeho vliv na zdraví
Bylo zjištěno, že bramborový škrob obsahuje přibližně 60 % rezistentního škrobu, který je prospěšný pro zdraví trávicího traktu. Jelikož je fermentován bakteriemi a dochází k produkci mastných kyselin s krátkým řetězcem, které příznivě ovlivňují metabolismus glukózy a lipidů. Také lokálně dodávají energii střevním buňkám lemujících tlusté střevo a podporují produkci střevního hlenu. Rezistentní škroby tedy pozitivně ovlivňují zdraví střev, do jaké míry, to však záleží na střevním biomu konkrétního člověka.
Bramborový škrob a jeho deriváty mohou také přispívat k lepší imunitě i kontrole hladiny krevního cukru. Přesto je zapotřebí více studií. I přes veškeré možnosti pozitivních účinků, se můžou u některých lidí projevit i vedlejší účinky na zažívaní. Právě proto se při užívání bramborového škrobu jako doplňku doporučuje nejdříve konzultace s lékařem, případně postupné zvyšování dávkování v průběhu času.