Domácí brambůrky mohou být stejně tak dobré jako ty kupované. Ingredience vyjdou za zlomek ceny a jsou násobně zdravější

Brambůrky nebo chipsy jsou oblíbeným občerstvením téměř po celém světě. Často se liší formou, chutí a tvarem. Jedno mají společné – nikdo jim neodolá.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Není divu, že jsou tak oblíbené u lidí různého věku po celém světě. Jsou křupavé a dostupné ve všech možných příchutích. Jsou dokonalým občerstvením na cestách, na grilovačkách i večírcích. Skvělým společníkem vám budou i u televize. V podstatě si je můžete vychutnat kdekoli. Víte však, co se skutečně nachází v balíčku vašich oblíbených chipsů?

Brambůrky obsahují mnoho látek

Bramborové lupínky obsahují kromě brambor mnoho látek, o kterých často ani netušíme. Záleží samozřejmě na tom, jako brambůrky si vybereme. Malá 30 gramová porce kvalitních chipsů obsahuje 140 kalorií, 2 gramy tuku, 26 gramů sacharidů, 800 miligramů draslíku, 2 gramy vlákniny a 290 miligramů sodíku. Neobsahují cholesterol ani cukr. Kromě toho však obsahují konzervační látky. Ačkoli jsou schváleny Evropskou unií pro výrobu potravin, mohou způsobit alergie a dráždit sliznici. Pokud musíte jíst brambůrky, vyberte ty, které mají nízký obsah soli a pamatujte na nejdůležitější pravidlo: nejezte je v hrsti, ale jezte je jeden po druhém. Díky tomu se rychleji naplníte a nebudete toho tolik jíst.

iZdroj fotografie: Pixabay

Brambůrky ze sušených brambor mohou být až třikrát kaloričtější než ty z krájeného bramboru, který si můžete připravit doma. Brambory také během sušení ztrácejí 90% svého vitaminu A. Nejlepší hranolky jsou vyrobeny z olivového oleje a slunečnicového nebo řepkového oleje . Vyhněte se těm, které byly vyrobeny na palmovém oleji, protože jeho produkce brzy úplně zničí deštné pralesy.

Nejsou vůbec zdravé

Pokud jste fanouškem pečených lupínků, máme pro vás špatné zprávy – vůbec nejsou zdravé. Obsahují velké množství akrylamidu , což je špatné pro nervový a oběhový systém. Pokud musíte jíst brambůrky, vyberte ty, které mají nízký obsah soli a pamatujte na nejdůležitější pravidlo: nejezte je v hrsti, ale jezte je jeden po druhém. Díky tomu se rychleji naplníte a nebudete toho tolik jíst.

iZdroj fotografie: Pixabay

Ideální, pokud jim nemůžete odolat, je vyrobit si vlastní brambůrky. Stačí nakrájet nebo nastrouhat brambory na plátky, potřít je ideálně olivovým olejem, posypat himalájskou solí a bylinkami a dát do trouby. Skvělé jsou také potřené česnekem. Chutnat vám budou zaručeně a budou mnohem více zdravé než ty kupované. Navíc budou čerstvé. Na plný talíř brambůrků vám bude stačit asi pět velkých brambor. A pokud rádi experimentujete, zkuste kromě bramborových chipsů také zeleninové. Ideální je cuketa, mrkev, celer nebo řepa.

Zdroj: Taste of Home

Diskuze Vstoupit do diskuze
137 lidí právě čte
Zobrazit další články