Nachystejte si obilný základ a podle své chuti ho doplňte. Vybírat můžete z avokáda, pomeranče, řepy a další zeleniny. Získáte tak nekonečné množství variant rychlého oběda.
Toto jídlo se skvěle hodí na piknik s přáteli nebo pro rodinnou sešlost. Každý si totiž může zvolit, co má rád, a podle toho se zařídit. Bulgur s quinoou jsou skvělou volbou: zasytí, jsou zdravé, a dají se různě obměňovat. Kromě klasické zeleniny se nabízí i posyp z avokáda nebo zálivka z červené řepy, všechny nabízené možnosti jsou však plné vitamínů a jiných zdraví prospěšných látek.
Nejprve připravte bulgurovo-quinoový základ
Na přípravě obilného základu nic není, jen je třeba bulgur a quinou nerozvařit a správně dochutit. Jídlo se dá jíst jak teplé, tak studené, navíc vydrží v chladničce bez problémů až čtyři dny. Pokud je na vás výsledná chuť moc mdlá, můžete do základu přidat bylinky nebo koření podle své chuti. Pro přípravu základní verze budete potřebovat:
- 1 velkou cibuli nakrájenou najemno
- 150 g bulguru a quinoy namíchané dohromady
- 2 snítky tymiánu
- polovinu zeleninového bujónu
- sůl
Nakrájejte cibuli, bulgur s quinoou zalijte 600 ml vody a vmíchejte tymián, sůl a bujón. Vařte zakryté na mírném ohni po dobu 15 minut, poté nechejte 10 minut odstát. Všechna tekutina by měla být absorbována. Po vychladnutí vyjměte tymián a rozdělte bulgur mezi čtyři misky nebo plastové nádoby. Následně zbývá připravit ingredience k dochucení.
Dochuťte bulgurový základ avokádem a zeleninou
Pro oblohu z avokáda budete potřebovat:
- 1 avokádo
- 2 rajčata
- 4 lžíce bazalky
- 6 oliv Kalamata
- 2 lžičky extra panenského olivového oleje
- 2 lžičky jablečného octa
- 2 velké hrsti rukoly
Avokádo, rajče, bazalku a olivy nakrájejte na kousky, smíchejte v míse s olivovým olejem a jablečným octem, rukolu důkladně vyperte pod tekoucí vodou, nechte okapat, následně vše smíchejte a dejte na jednu z připravených misek s quinoou a bulgurem. Zbytky oliv, rajčat a rukoly můžete spolu s olivovým olejem dát na druhou misku.
Třetí misku skvěle doplní chuť červené řepy
Kdo by nevěděl o skvělých zdravotních účincích červené řepy: působí pozitivně na zrak, kůži, hladinu cholesterolu i tvorbu červených krvinek. Ve standardním jídelníčku je však neprávem zařazena jen zřídka. Napravte tuto chybu a dopřejte si skvělý oběd doplněný salátem z červené řepy, mátou i piniovými oříšky. Budete potřebovat:
- 210 g konzervované cizrny bez nálevu
- 160 g vařené červené řepy
- 2 rajčata
- 2 lžíce nasekané máty
- 1 lžička kmínu
- několik špetek mleté skořice
- 2 lžičky extra panenského olivového oleje
- 2 lžičky jablečného octa
- 1 pomeranč
- 2 lžíce opečených piniových oříšků
Postup je opět jednoduchý: Všechny ingredience nakrájíme na potřebnou velikost, Na připravený talíř se směsí quinoy a bulguru nejprve dejtecizrnu, poté řepu s rajčaty, mátou, kmínem, špetkou skořice, olejem a octem a posypejte piniovými oříšky. Na poslední talíř dejte pomeranč, posypte piniovými oříšky a skořicí a máte připravenou finální sladkou tečku.