Kdyby zelenina soutěžila, která je nejprospěšnější lidskému zdraví, červená řepa by určitě stála na prvních příčkách. Dokáže toho hodně, tentokrát se zaměříme na detoxikaci.
Červená řepa má skvělou chuť a je úžasně zdravá. Tato kořenová zelenina bývá v kuchyni často opomíjena, což je veliká škoda. Je dobrá do salátů, dá se zavařit a dokonce se z ní dá připravit kvas, který pomůže očistit tělo od škodlivých látek.
Proč jíst červenou řepu
Jak potvrzuje i web Healthline, červená řepa je plná vitamínů a minerálů. Dokáže čistit a regenerovat játra a odstraňovat toxiny z organismu. Dokonce se o ní říká, že má protirakovinné účinky. Červená řepa pomáhá normalizovat trávení, zajistí pravidelnou stolici a pečuje o zdraví vašich cév. Tím snižuje riziko vzniku kardiovaskulárních chorob. Naše redakce psala také o tom, že červená řepa dokáže přispět ke zdraví mozku. Tak úžasná zelenina to je.
Recept na kvas z červené řepy
Co budete potřebovat?
- Velkou nádobu o obsahu cca 3 litry,
- čistou utěrku na zakrytí,
- 350 g červené řepy,
- 3 lžíce hladké mouky,
- 250 g třtinového cukru
- a 50 g rozinek.
Postup přípravy receptu:
- Oloupejte a omyjte červenou řepu. Nakrájejte ji spíš na větší kousky.
- Vložte kousky řepy do nádoby.
- Zasypte řepu rozinkami, moukou a cukrem. Pečlivě promíchejte.
- Do nádoby nalijte vodu.
- Zakryjte nádobu utěrkou nebo kouskem gázy a nechte stát týden na teplém místě. Jednou za čas zamíchejte.
- Po týdnu přeceďte nejprve nahrubo přes cedník, potom pomocí plátna.
- Přelijte do uzavíratelné nádoby.
Aplikace a dávkování:
Doporučuje se užívat tři polévkové lžíce před snídaní, před obědem a před večeří pravidelně každý den. Kromě červené řepy se detoxikačních procesů účastní také látky z rozinek. I ony podporují očistu těla a o jejich samostatném využití jsme na JakZdravě psali již dříve.