Červená řepa nabízí řadu zdravotních přínosů pro lidské tělo. Stačí ji zařadit do svého pravidelného jídelníčku a pozitivní změny poznáte již během několika týdnů.
Červená řepa je všestranný druh zeleniny, která si získala oblibu zejména pro svou zemitou chuť a vůni. Mnozí lidé ji však také považují za jednu z nejúčinnějších superpotravin – to především díky bohatému nutričnímu profilu (zejména co se týče vitamínů, minerálů a rostlinných sloučenin) a jejím blahodárným zdravotním vlastnostem, které podle lékařky Jerlyn Jones nabízí při pravidelné konzumaci. Kromě toho, že vám dodá na talíři barevný nádech, je vysoce výživná a lze si ji připravit na mnoho různých způsobů.
1) Regulace krevního tlaku
Červená řepa byla studována pro svou schopnost snižovat zvýšené hladiny krevního tlaku, které jsou hlavním rizikovým faktorem srdečních chorob – vyšlo najevo, že může významně snížit hladiny systolického i diastolického krevního tlaku. V tomto případě byste však měli pro získání co nejlepšího účinku konzumovat řepu syrovou, která má silnější účinek než vařená. Důvodem je skutečnost, že má zasyrova vysokou koncentraci dusičnanů, které se přeměňují na oxid dusnatý, molekulu, která rozšiřuje krevní cévy a způsobuje pokles krevního tlaku
2) Zlepšuje sportovní výkon
Dusičnany v řepě toho nabízí mnohem více, a to například zvýšení sportovního výkonu u sportovců. Jejich zvýšený příjem z potravy totiž ovlivňuje fyzický výkon zlepšením účinnosti mitochondrií, které jsou zodpovědné za produkci energie ve vašich buňkách. Dá se tedy říci, že pomáhá zlepšit vytrvalost tím, že prodlužují dobu, po kterou se během tréninku vyčerpáte, zvyšují výkon kardiorespiračního systému a zlepšují efektivitu tréninku. Stejně tak bylo prokázáno, že tato blahodárná zelenina zvyšuje spotřebu kyslíku až o 20 %.
3) Pomáhá v boji proti zánětu
Červená řepa obsahuje účinné pigmenty zvané betalainy, které mají řadu protizánětlivých vlastností. To by mohlo být skvělým přínosem pro několik aspektů zdraví, protože chronický zánět je často spojován s onemocněními, jako je obezita, kardiovaskulární choroby, problémy s játry a rakovina. Abyste však získali tyto vlastnosti, je důležité konzumovat řepu pravidelně a po delší dobu – pouze v takovém případě vám dodá skvělou prevenci a ochrání vás před potenciálními nemocemi.
4) Podporuje trávení
Jeden šálek červené řepy obsahuje zhruba 3,4 gramu vlákniny, díky čemuž může být jejím skvělým zdrojem. Tato živina je nezbytná, neboť obchází trávení a putuje do tlustého střeva, kde vyživuje přátelské střevní bakterie a dodává stolici objem – tímto způsobem podporuje zdravé trávení, pomáhá udržovat pravidelnost a předejít potížím, jako je například zácpa, zánětlivé onemocnění střev a divertikulitida. Kromě toho je vláknina spojována se sníženým rizikem chronických onemocnění, včetně rakoviny tlustého střeva.
5) Podporuje zdraví mozku
S postupem věku dochází k přirozenému poklesu mentálních a kognitivních funkcí, což může zvýšit riziko vzniku neurodegenerativních poruch, jako je například demence. Dusičnany obsažené v řepě však podporují dilataci krevních cév a tím zvyšují průtok krve do mozku, díky čemuž zlepšují jeho funkce. To také znamená, že výrazně snižují riziko rozvoje těchto nebezpečných problémů a naopak podporují jiné funkce, jako je zejména paměť a koncentrace.