Nakrájela citron a zasypala ho solí: Až uvidíte výsledek, uděláte to samé

Citron je velmi zdravá potravina, která nabízí nespočet zdravotních přínosů pro lidské tělo. Jeho vlastnosti však můžete ještě znásobit, a to přidáním soli.

citron i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Citron je ovoce, které má pravděpodobně každý ve své kuchyni. Lze jej použít například k dochucení salátů, přípravě osvěžujících nápojů nebo také při pečení lahodných dezertů – a to jak jeho šťávu, tak i kůru. Tato oblíbená potravina také nabízí nespočet zdravotních přínosů, jako je zejména podpora srdeční činností a detoxikace těla. Jeho účinky lze navíc ještě zvýšit, a to přidáním obyčejné soli. Kombinace těchto dvou ingrediencí vytváří účinnou směs, která vás uzdraví z každé nemoci. 

Zdravotní přínosy citronu 

Citron je bohatý na vitamíny C a B a obsahuje kyselinu citronovou a minerální látky, jako je vápník a fosfor, což jsou důležité živiny, které tělo potřebuje ke správnému fungování. Kromě toho je také plný silných antioxidantů, díky kterým jeho konzumace zabraňuje hromadění škodlivých látek v těle. Stejně tak však přispívá k normální funkci střev, pomáhá řešit zažívací problémy, jako je nadýmání, a je skvělý pro zefektivnění zpomaleného metabolismu, zejména pokud se konzumuje ráno s teplou vodou. Jeho účinky však mohou být ještě silnější, a to pokud jej smícháte se solí. 

Citrony v kombinaci se solí 

Díky přidání soli se z citronu stane vitamínová bomba plná enzymů a minerálů, přičemž jeho účinky mohou být až třikrát silnější. Abyste však získali správný produkt, je důležité dodržovat při „fermentaci“ citronu několik kroků:

  • Nejprve si připravte 4 až 5 citronů a důkladně je omyjte (můžete použít jedlou sodu). Na každém z nich poté udělejte dva řezy a posypte je solí, asi jednu čajovou lžičku na každý citron.
  • Nyní je třeba sůl jemně vtlačit do citronu tak, aby byla v kontaktu s dužinou.
  • Vezměte skleněnou nádobu, její dno posypte hrstí hrubé soli a začněte do ní vkládat připravené citrony, přičemž je co nejvíce namačkejte k sobě.
  • Sklenici nyní uzavřete a nechte citrony 3 dny kvasit na suchém, dobře větraném místě chráněném před přímým sluncem.
  • Jakmile uplyne stanovená doba, můžete citrony začít používat – v lednici vydrží až půl roku.

Po slaných citronech můžete sáhnout pokaždé, kdy vás bude trápit nemoc nebo se nebudete cítit dobře – skvěle vám pomohou pokud je přidáte do čaje. Stačí je vyjmout ze sklenice, opláchnout a nakrájet na malé kousky. Použít je však můžete i k dochucení vody, čímž si mimo jiné zajistíte dostatečný příjem důležitých vitamínů a minerálů (to je důležité zejména v létě, kdy vás navíc skvěle osvěží). Pravidelné pití takového nápoje je také účinný způsob, jak snížit hladinu cukru v krvi a detoxikovat své tělo od nahromaděných nečistot. 

citrony na stole iZdroj fotografie: Depositphotos

Pozitivně ovlivní i vaši pleť 

Takto připravené citrony obsahují vysoké množství vitamínů a živin, které vám pomohou zůstat stále ve formě a udržet zdravá střeva a žaludek. Jakmile vás tedy budou trápit zažívací potíže, rozhodně nezapomeňte sáhnout po tomto účinném léčivu. Navíc díky přítomnosti antioxidantů a vlivu soli jako posilovače můžete mít jejich pravidelná konzumace pozitivní vliv na pleť – zejména ji udržuje hladkou a pružnou. Obecně je kombinace soli a citronu skvělým léčivým prostředkem, který můžete použít kdykoliv, a to bez obav z vedlejších účinků. 

Jak se kombinace citronu a soli osvědčila vám?

Zdroj: Zdravě
Diskuze Vstoupit do diskuze
130 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články