Zázvorové pivo je tělu prospěšné. Vyrobit se dá doma a oproti kupovanému je ještě zdravější

Zázvorové pivo je osvěžující mírně alkoholický nápoj, který si můžete vyrobit i doma. Budete příjemně překvapeni jeho lahodnou chutí.

i Zdroj fotografie: Uživatel Wanderstheworld / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Zázvorové pivo je nealkoholický či mírně alkoholický nápoj, který obsahuje přírodní probiotika a enzymy, které podporují zdravou funkci trávicího systému. Jak vysvětluje nutriční specialistka Jillian Kubala, MS, přestože mnoho lidí pije zázvorové pivo právě kvůli jeho prospěšným účinkům na zažívání, tento nápoj má i mnoho jiných výhod. Můžete si jej dokonce vyrobit i doma.

Co je zázvorové pivo

Nenechte se zmást názvem, zázvorové pivo má blíže k limonádě než ke skutečnému pivu. Je to jednoduše řečeno sycená voda ochucená přírodními nebo umělými zázvorovými příchutěmi. Předpokládá se, že vzniklo v Irsku v polovině 19. století, ale v podobě, v jaké se běžně konzumuje dnes, se poprvé objevilo na začátku 20. století v Kanadě.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Většina receptů na zázvorové pivo alkohol neobsahuje, ale pokud jej budete fermentovat delší dobu a kvasinky budou dostatečně silné, může mít v některých případech nakonec stejný obsah alkoholu jako právě pivo. V každém případě získáte osvěžující nápoj s jedinečnou chutí, který zároveň disponuje zdravotními benefity zázvoru, zejména pokud jde o jeho silné antiemetické a protizánětlivé účinky. 

Domácí a komerčně vyráběné zázvorové pivo

Většina komerčně vyráběných zázvorových piv obsahuje kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy, umělá barviva a konzervační látky, jako je kyselina citronová a benzoan sodný. Oproti tomu tradiční zázvorové pivo je fermentované a obsahuje spíše přírodní složky.

Mnoho komerčních zázvorových piv však obsahuje zázvoru jen velmi málo, zato však mají hodně cukru. Pokud tedy stojíte i o zdravotně prospěšné účinky, které pití tohoto nápoje přináší, je lepší si jej vyrobit doma tradiční metodou. 

Recept na zázvorové pivo

Zázvorové pivo má nízký obsah kalorií, ale obsahuje důležité živiny, jako je mimo jiné vápník, železo, měď a hořčík. Poměrně snadno si jej můžete vyrobit doma. Zázvorový startér zmíněný v receptu můžete buď zakoupit nebo také vyrobit doma (princip je podobný jako u kvásku na pečení chleba), pokud jej budete kupovat, hledejte jej pod názvem fermentační kultura Ginger Beer Plant (GBP) nebo Ginger beer bug. Na domácí zázvorové pivo budete potřebovat:

  • 3 – 5 cm kousky čerstvého zázvoru, neloupaného, rozemletého na kousky
  • ½ lžičky mořské nebo himálajské soli
  • ½ šálku čerstvé citronové nebo limetkové šťávy
  • ½ šálku třtinového cukru nebo medu
  • ½ šálku zázvorového startéru nebo ¼ šálku syrovátky
  • 8 šálků filtrované vody
iZdroj fotografie: Depositphotos

Postup:

V hrnci smíchejte 3 šálky vody, mletý kořen zázvoru, cukr a sůl a směs přiveďte k varu, abyste vytvořili mladinu. Vařte 5 minut, aby se cukr rozpustil, a odstavte z ohně. Přidejte zbytek vody a směs nechte vychladnout. Přidejte čerstvou citronovou nebo limetkovou šťávu a zázvorový startér nebo syrovátku a směs přelijte do dvoulitrové skleněné zavařovací sklenice. Dobře promíchejte a uzavřete víčkem.

Směs nechte 3 dny stát na lince, občas ji promíchejte. Použití syrovátky urychlí proces kvašení, nápoj tak bude hotov dříve, ale bude mít trochu jinou chuť. Po sejmutí víčka by měly být na povrchu viditelné bublinky. Po třech dnech nápoj sceďte, vychlaďte v lednici a můžete podávat.

Jak se vám zázvorové pivo povedlo?

Zdroj: Healthline
Diskuze Vstoupit do diskuze
104 lidí právě čte
Autor článku

Klára Sladká

Zobrazit další články
DámskýDeník
DámskýDeník
Folklorní tanečníci v krojích zaskočili porotu, když začala hrát skladba od Michaela Jacksona. „Každý to bude chtít tančit,“ prohlásil Slávik
Události247
Události247
Špatná zpráva pro Putina: Tisíce Rusů si dobrovolně volají s Ukrajinci a prosí je o pomoc
VědaŽivě
VědaŽivě
Proč je ženám pořád zima? Pro zimomřivost je více předpokladů, problém spočívá v hormonech
adbz
adbz
Luštěniny ani kyselé zelí nemusí nadýmat. Klíč je ve správné přípravě