Nejíst fermentované potraviny je okrádání se o zdraví: Pomohou s trávením, silně posílí i imunitní systém

Fermentované potraviny nabízí řadu zdraví prospěšných účinků. Obzvláště účinně podporují zdraví trávicího traktu a obranyschopnost imunitního systému.

i Zdroj fotografie: User Greg G / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Fermentované potraviny jsou výsledkem kvašení, což je prastará technika, která se dodnes používá k výrobě lahodného vína, sýrů, kysaného zelí, jogurtů a například také nápoje zvaného kombucha. Právě díky tomuto přirozenému procesu jsou však tyto potraviny podle Daisy Coyle bohaté na probiotika a jsou spojovány s řadou zdravotních výhod, a to od lepšího trávení, až po silnější obranyschopnost imunitního systému. Kromě toho není jejich konzumace spojována s žádnými kontradikcemi, takže je můžete jíst téměř kdykoliv. 

1) Podpora trávicího traktu

Probiotika obsažená ve fermentovaných potravinách pomáhají obnovovat rovnováhu prospěšných bakterií ve střevech a mohou zmírňovat některé zažívací problémy, a to včetně syndromu dráždivého tračníku, nadýmání a plynatosti. Kromě toho se pak také jejich pravidelná konzumace osvědčila při prevenci před vznikem průjmu a zácpy, což jsou nejčastější problémy, které postihují trávicí trakt. Rozhodně proto při těchto problémech neváhejte jíst více jogurtů a kombuchy. 

2) Posilují imunitní systém

Prospěšné bakterie, které žijí ve střevech, mají významný vliv na obranyschopnost vašeho imunitního systému. A právě fermentované potraviny pomáhají podporovat jejich rozvoj a udržují je v rovnováze, tudíž vás jejich pravidelná konzumace dokáže ochránit před četnými nemocemi, včetně nachlazení nebo infekce. Pokud je navíc přidáte do svého každodenního jídelníčku, mohou vám pomoci tato onemocnění rychleji léčit. Stejně tak většina těchto potravin obsahuje mnoho prospěšných látek, jako je vitamín C a železo. 

3) Usnadňují trávení

Fermentované potraviny jsou také mnohem lépe stravitelné než ostatní potraviny, což znamená, že tolik nezatěžují žaludek. Důvodem je především to, že při jejich kvašení dochází k rozložení některých živin, jako je například laktóza. Jedná se o cukr nacházející se v mléce, který žaludek často není schopen kompletně vstřebat – během tohoto procesu se však rozkládá na glukózu a galaktózu, což jeho vstřebávání usnadňuje. To je mimo jiné dobrá zpráva i pro lidi s intolerancí laktózy, protože by pro ně konzumace těchto potravin neměla být žádný problém.

iZdroj fotografie: Pixabay

Další potenciální přínosy

Fermentované potraviny nabízí mnoho dalších zdravotních přínosů, ovšem k jejich potvrzení vědci vyžadují další studie a výzkumy. Mezi ty nejzajímavější patří především: 

  • Podpora duševního zdraví: Probiotika obsažená ve fermentovaných potravinách, a to zejména Lactobacillus helveticus a Bifidobacterium longum, pomáhají snižovat příznaky úzkosti a deprese.  
  • Úbytek hmotnosti: Jelikož fermentované potraviny podporují trávicí trakt, mohly by vám také pomoci se snadnějším hubnutím. Zejména probiotika Lactobacillus rhamnosus a Lactobacillus gasseri souvisí se snížením množství břišního tuku. 
  • Zdraví srdce: Fermentované potraviny jsou spojovány s nižším rizikem srdečních onemocnění. To zejména proto, že pomáhají snižovat krevní tlak a špatný cholesterol v krvi.

Jak často jíte fermentované potraviny vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
131 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články