Jak na chutné a zdravé vaření. Základy nejsou složité

Zdravá strava je alfou a omegou, pokud chcete žít životním stylem, který pozitivně podpoří vaše duševní i fyzické zdraví. Už dávno neplatí to, že zdravé potraviny nejsou chutné a nikdy chutnat dobře nebudou.

i Zdroj obrázku: Pixabay.com
                   

Možností, jak si připravit pokrm chutný, a ještě k tomu zdravý je nespočet.

Nepostradatelné přísady k zdravému vaření

Pokud trpíte vysokým krevním tlakem, cukrovkou, nebo bojujete s vyššími hodnotami cholesterolu, právě správná strava vám může pomoci s těmito problémy výrazným způsobem. Nebojte se však, že budete permanentně o hladu a pokrmy se omezí pouze na rostlinnou výživu. Existují přece rozmanité možnosti, jak si jídlo skvěle ochutit. Co použít pro zdravou kuchyni?

iZdroj obrázku: Pixabay.com
Kvalitní koření dokonale vylepší každé jídlo
Výživa
Perfektní tipy na výživné rodinné večeře s fazolemi
17. září 2020
  • Bylinky a některé druhy koření: skvělými pomocníky v kuchyni jsou různé druhy koření, jako je chilli, česnek, dále pak různé bylinky jako koriandr, tymián, oregano, bazalka. Do asijských pokrmů se zase skvěle hodí čerstvý zázvor a pepř. Mimo to, že skvěle chutnají, mají i příznivý vliv na náš organismus a podporují trávení.
  • Jako přílohu volte častěji zeleninové pokrmy: v kulinářském světě se přílohy neomezují pouze na brambory, rýži, těstoviny. Jestliže chcete nahlédnout i do zdravé kuchyně, zaměňte tyto typické přílohy něčím zdravějším. Ideální jsou právě zeleninové směsi. Zeleninu můžete restovat, grilovat na másle, nebo jen uvařit. Skvělé jsou batáty, kapusta, řepa, tuřín, pastiňák.
  • Udělejte si do zásoby své vlastní vývary: vývar plný chutí je základem různých druhů omáček a dalších pokrmů. Ideální je, pokud si jej zhotovíte sami. Domácímu se zkrátka nic nevyrovná. V chladu vám vydrží několik dní a vezmete jím za vděk, pokud zrovna budete vařit něco dobrého a zdravého. Můžete si vyrobit zeleninový, kuřecí, nebo hovězí. Výběr je zcela na vás.
  • Zařaďte do jídelníčku ořechy: je jedno, jestli to budou lískové, vlašské, kešu, mandle. Oříšky jsou velmi zdravé, některé druhy jako arašídy a pistácie dokážou dokonce pomoci snížit i cholesterol.

Pijte čaje ke každému pokrmu

Čaje jsou všeobecné velice prospěšné, jelikož obsahují mnoho antioxidantů. Pijte je často a v jakémkoliv množství. Nabízí se různé druhy, od černého, zeleného, až po ty bylinkové z máty, heřmánku, meduňky a dalších rostlinek. Bylinkové čaje jsou k celodennímu popíjení nejvhodnější.

Diskuze Vstoupit do diskuze
145 lidí právě čte
Autor článku

Robin Dostál

Zobrazit další články