Instantní polévky jsou pro tělo přímo toxické. Jako jed pomalu likvidují životně důležité orgány

Když nemáte čas uvařit jídlo, možná i vy sáhnete po tom instantním, v sáčku. Jeho výhodou je například rychlá příprava. Nevýhody pro vaše zdraví jsou však mnohem větší.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Jsou jídla, o kterých se všeobecně ví, že nejsou pro lidský organismu právě ideální. Jsou to zejména pokrmy s vysokým obsahem tuku, přestože mnohé výborně chutnají. U nich je třeba být na pozoru a dopřát si je jen občas. Pak tu ovšem máme skupinu jídel, na nichž byste nic závadného na první pohled nenašli, a možná i proto, že šetří čas. Řeč je o instantních pokrmech, které patří k oblíbeným rychlým obědům i večeřím. O škodlivosti průmyslově zpracovaných potravin hovoří na svém blogu také odbornice na výživu Margit Slimáková, či nutriční specialistka  Kim Rose RDN, CDCES, CNSC, LD.

iZdroj fotografie: Unsplash

Chutný koktejl éček

Pojďme se podívat na to, co instantní pokrm všechno obsahuje. Nejčastěji se prodávají polévky. Historie jejich vzniku je spojena se jménem německého výrobce sušených potravin Carla Heinricha Knorra, jenž v roce 1870 vyrobil první instantní, tedy dehydrovanou polévku. V jednom sáčku polévky, kromě sušené zeleniny a koření, také vysoký obsah soli, regulátory kyselosti (E500, E452, E451, E501), zahušťovadla, jako je škrob, rafinovaný palmový tuk, prostředky proti spékání (E551), barviva (E106c) a pro zvýraznění chuti i glutaman sodný (E621).

iZdroj fotografie: Unsplash

Masová polévka bez masa

Instantní nudlové polévky asijských výrobců se na první pohled tváří, že jsou masové, ale po prozkoumání jejich složení zjistíte, že místo sušeného masa obsahují pouze umělou masovou příchuť, která ochutí hlavní součást polévky – nudle. A zbytek jsou opět konzervanty, barviva a hlavně glutaman. Jak je vidět, instantní ve skutečnosti znamená směs nejrůznějších éček. Chybí zejména vitamíny a minerály, minimum je bílkovin a převažují sacharidy s vysokým glykemickým indexem. I proto jsou tato jídla nevhodná pro děti do 3 let a těhotné ženy.

iZdroj fotografie: Unsplash

Nežádoucí účinky dehydratovaných jídel

Protože se jako konzervant používá i sůl, jsou instantní jídla jedem hlavně pro srdce, protože mohou zvyšovat krevní tlak a nepříznivě se podepisují i na hladině cholesterolu v krvi. Není třeba tyto pokrmy však úplně zatracovat. I dospělí by je ale měli brát jen jako pomoc v časové tísni a jíst je jen občas. Pro pravidelnou konzumaci se totiž instantní pokrmy nehodí.

Také rádi jíte instantní jídla?

Zdroj: Heathline

Diskuze Vstoupit do diskuze
53 lidí právě čte
Autor článku

Jana Fojtíková

Zobrazit další články