Cereálie jsou oblíbenou snídaní mnohých dětí i dospělých. Mají totiž spoustu výhod. Příprava takové snídaně je rychlá a jednoduchá. Jsou však opravdu zdravé?
Cereálie jsou v podstatě cenově dostupné, dodávají tělu živiny a obsahují vitamíny jako D nebo B12. Neobsahují však obiloviny také látky, které nejsou pro naše tělo prospěšné? Jak je to s pesticidy? Některé organizace tvrdí, že většina cereálií na trhu obsahuje glyfosáty. Jejich množství je bohužel v některých cereáliích velmi nebezpečné. Dávejte tedy opravdu pozor, jaké cereálie kupujete.
Konzervační látky – škodí nebo ne?
Mnoho cereálií obsahuje konzervační látky, aby zůstaly déle čerstvé. Některé výzkumy na zvířatech prokázaly zvýšené riziko vzniku nádoru z běžně používaného BHT (butylhydroxytoluenu). Jiný výzkum však zjistil, že BHT působí jako antioxidant a snižuje riziko rakoviny. Pokud se rozhodnete BHT vyhnout, můžete snadno najít cereálie i bez něj. Některé značky místo toho používají jako konzervační látku vitamin E, který může být uveden jako „směs tokoferolů“.
Cereálie jsou zpracované potraviny jako například sušenky nebo kuřecí nugety. Existují výzkumy, které prokázaly, že strava s vysokým obsahem ultra zpracovaných potravin může zvýšit riziko rakoviny a předčasného úmrtí. Některé cereálie však obsahují jen několik jednoduchých ingrediencí, proto si nejčastěji vybírejte právě takové. Čas od času si samozřejmě můžete dopřát i ty s vysokým obsahem cukru.
A co bílkoviny?
Někteří lidé se vyhýbají obilovinám ve prospěch snídaní s vysokým obsahem bílkovin, jako jsou vejce. To je v pořádku, ale mějte na paměti, že typická mísa s cereáliemi a mlékem obsahuje bílkoviny také. Další bílkoviny pak můžete do své sladké snídaně přidat dodat ve formě semínek nebo nasekaných ořechů. Aby tedy vaše snídaně byla zdravá, dávejte pozor především na výběr cereálií v obchodě.
Důležité je, aby vámi vybraný produkt obsahoval alespoň 3-5 gramů vlákniny na porci. Skvělé také je, když obsahují celá zrna. Neboli pokud jsou vámi vybrané cereálie vyrobené z celého ovsa nebo pšenice. A v neposlední řadě se zaměřte na obsah cukru. Čím méně cukru, tím pochopitelně lépe. Ideální je pořídit si neslazené cereálie a osladit si je sám například pomocí stévie. Případně vám postačí jen ovoce, které má dostatek fruktózy a vaší snídani tak dodá přirozenou sladkost.