Téměř každý miluje kávu. Dáváme si ji ráno, ale také během dne. A mnoho odborníků se shoduje na tom, že jde o jeden z nejzdravějších nápojů.
Pít kávu může být přínosné pro naše zdraví. Tvrdí to také docent Pavel Kohout z Institutu kávy. Pro mnoho osob jde o největší zdroj antioxidantů ve stravě. A právě antioxidanty jsou pro fungování našeho těla opravdu důležité. Existují však pravidla, která by se při pití kávy měla dodržovat, aby byla opravdu přínosem. V určitých případech totiž může také škodit.
Kofein je stimulant
Kávu bychom ideálně měli být jen do 14 hodiny. V případě, že budete kofein užívat později během dne, může vám to narušit kvalitu spánku. V odpoledních hodinách je vhodnější místo kávy zvolit šálek čaje. Vhodné je také do kávy nepřidávat cukr. Bohužel přidaný cukr je jednou z nejhorších složek stravy. Pokud tedy milujete kávu s cukrem, uděláte z nápoje rázem nápoj nezdravý. Jestliže potřebujete kávu osladit, volte raději přírodní sladidla jako je například stévie.
Důležitá je pochopitelně také kvalita kávy, kterou pijete. Vhodné je zvolit kvalitní značku bez syntetických postřiků a jiných chemikálií. Takové kritérium by měla splňovat bio káva. Jistotu budete mít, pokud si zakoupíte kávu z místní pražírny, kde se o kávu opravdu starají a dbají na její kvalitu. Samozřejmě je ideální koupit si kávu zrnkovou a před použitím si ji doma namlít.
Nadbytek je škodlivý
Káva je sama o sobě zdravá. Nesmíte ji však vypít více, než je zdrávo. Příjem kofeinu ve velkém množství může mít pochopitelně nežádoucí vedlejší účinky. Za zdraví prospěšné se dá považovat pití asi dvou až tří šálků kávy denně v závislosti na vaší váze. Samozřejmě každé tělo reaguje na kávu jinak, tudíž je možné, že zrovna vám budou vyhovovat i čtyři šálky denně bez vedlejších účinků.
Jestliže si chcete kávu nějak ochutit, přidejte do ní skořici. Ta může snížit hladinu glukózy v krvi. Nejvhodnější je použití cejlonské skořice, kde nehrozí potencionální nežádoucí účinky konzumace. Kávu lze ochutit také kakaem. Samozřejmě je vhodné kvalitní hořké nedoslazované kakao. Pokuste se také vyhnout nízkotučným a umělým smetanám do kávy, které mohou obsahovat různé nevhodné přísady. Pokud v kávě potřebujete mléko, je vhodné plnotučné.
Jak si kávu připravujete vy?