Mohlo by se zdát, že na kávě se nedá nic zkazit. Je to univerzální nápoj, stačí jen zalít namletá kávová zrna a podle chuti přidat trošku mléka nebo másla. Špatným postupem se dá ale zkazit chuť.
Jen málokdo si umí představit den bez kávy. Je to životabudič, dodává energii, reguluje krevní tlak, posiluje paměť a imunitní systém. Jako bonus má výraznou chuť a příjemnou vůni. Člověk ale nemusí být barista, který pro kávu žije a zasvětil jí celý život. Připravit si ji můžete i sami v domácích podmínkách. Stačí si osvojit několik pravidel a dodržovat je.
Na použitém hrníčku záleží
Při koupi kávy s sebou nebo na pracovišti je káva automaticky servírována v papírových kelímcích. Jde o tvrdý karton s jemnou plastovou folií uvnitř. Na jednu stranu je to pohodlné, jde o jednorázový šálek, který je možné po vypití kávy vyhodit. Bohužel použitý materiál ovlivňuje chuť kávy a posiluje její kyselé tóny. Po ránu pijete ve spěchu jen pro dodání energie a snazší probuzení, a tak negativní změny ani nezaznamenáte. Nad keramický hrnek ale není.
Připravte hrnek na teplotní šok
Vroucí voda se lije přímo do hrnku na namletá kávová zrna. Problém ale je v teplotě samotného šálku. Je-li příliš studený, voda bude muset ohřát jeho vnitřní stěny a hůř se smíchá s kávou. Ta by měla být mletá na co nejjemnější prášek, aby byla skutečným požitkem pro chuťové buňky. Kupovaná káva nebude nikdy tak dobře zpracovaná jako ta z vašeho vlastního mlýnku, kde jí můžete věnovat patřičnou péči a čas.
Mějte trpělivost a počkejte si
Voda, kterou zalijete mletou kávu, by měla být teplá, ale ne vroucí. Zpravidla by se měla pohybovat kolem devadesáti stupňů. Vyšší teplota zrna spaří a negativně ovlivní jejich chuť. Zakryjte šálek talířkem a nechte tři minuty odpočívat. Chcete-li přidat kravské, kokosové, sójové, rýžové nebo mandlové mléko, zahřejte ho pár vteřin v mikrovlnné troubě. Vychlazený nápoj by kávě způsobil další teplotní šok a zničil její jedinečné aroma.