Každodenní chyby při přípravě kávy do hrníčku, které negativně ovlivňujete její účinek a chuť

Mohlo by se zdát, že na kávě se nedá nic zkazit. Je to univerzální nápoj, stačí jen zalít namletá kávová zrna a podle chuti přidat trošku mléka nebo másla. Špatným postupem se dá ale zkazit chuť.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Jen málokdo si umí představit den bez kávy. Je to životabudič, dodává energii, reguluje krevní tlak, posiluje paměť a imunitní systém. Jako bonus má výraznou chuť a příjemnou vůni. Člověk ale nemusí být barista, který pro kávu žije a zasvětil jí celý život. Připravit si ji můžete i sami v domácích podmínkách. Stačí si osvojit několik pravidel a dodržovat je.

Na použitém hrníčku záleží

Při koupi kávy s sebou nebo na pracovišti je káva automaticky servírována v papírových kelímcích. Jde o tvrdý karton s jemnou plastovou folií uvnitř. Na jednu stranu je to pohodlné, jde o jednorázový šálek, který je možné po vypití kávy vyhodit. Bohužel použitý materiál ovlivňuje chuť kávy a posiluje její kyselé tóny. Po ránu pijete ve spěchu jen pro dodání energie a snazší probuzení, a tak negativní změny ani nezaznamenáte. Nad keramický hrnek ale není.

iZdroj fotografie: Unsplash

Připravte hrnek na teplotní šok

Vroucí voda se lije přímo do hrnku na namletá kávová zrna. Problém ale je v teplotě samotného šálku. Je-li příliš studený, voda bude muset ohřát jeho vnitřní stěny a hůř se smíchá s kávou. Ta by měla být mletá na co nejjemnější prášek, aby byla skutečným požitkem pro chuťové buňky. Kupovaná káva nebude nikdy tak dobře zpracovaná jako ta z vašeho vlastního mlýnku, kde jí můžete věnovat patřičnou péči a čas.

iZdroj fotografie: Unsplash

Mějte trpělivost a počkejte si

Voda, kterou zalijete mletou kávu, by měla být teplá, ale ne vroucí. Zpravidla by se měla pohybovat kolem devadesáti stupňů. Vyšší teplota zrna spaří a negativně ovlivní jejich chuť. Zakryjte šálek talířkem a nechte tři minuty odpočívat. Chcete-li přidat kravské, kokosové, sójové, rýžové nebo mandlové mléko, zahřejte ho pár vteřin v mikrovlnné troubě. Vychlazený nápoj by kávě způsobil další teplotní šok a zničil její jedinečné aroma.

Zdroj: Taste of Home

Diskuze Vstoupit do diskuze
64 lidí právě čte
Zobrazit další články