Většina lidí doslova miluje čokoládu. Někdo se nemůže nabažit mléčné s oříšky, jiný ujíždí na bílé, další mlsá dobrotu s kandovaným ovocem. Věděli jste, že si pravidelnou konzumací čokolády můžete život dokonce prodloužit? Na toto téma vzniklo již mnoho studií.
Čokoláda ovšem musí být hořká s vysokým obsahem kvalitního kakaa. Výrobky v supermarketech tvářící se jako ten nejlepší výrobek z kakaa mají do pravé čokolády daleko.
Blahodárné flavanoly
Kakao obsahuje flavanoly, což jsou látky patřící do skupiny flavonoidů. Tyto látky disponují přímo fantastickými účinky. Ví se, že působí jako antioxidanty a pomáhájí tělu účinně bojovat s volnými kyslíkovými radikály. Snižují rezistenci na inzulin a cévám dodávají na pružnosti, co má za výsledek nižší krevní tlak. Mohou tedy pomoci i při léčbě vysokého krevního tlaku. Běžným továrním zpracováním kakaa bohužel dochází k ničení flavanolů, které kakaové boby obsahují. Odborníci proto doporučují sáhnout po výrobcích:
- Které prošly šetrnějším výrobním procesem
- Které uvádí na obalu obsah flavanolů
Jaké množství si dopřát
Pravidelná konzumace hořké čokolády přináší pozitivní vliv na zdraví. Je ovšem důležité stanovit si i rozumnou dávku a tuto mez nepřekračovat. Tabulka denně už by byla spíš na škodu. Jedna studie uvádí, že osoby, které konzumovali 6 gramů čokolády denně, měli podstatně nižší riziko infarktu nebo mozkové příhody. To odpovídá zhruba jednomu čtverečku čokolády z klasické tabulky.
Není zcela jasné, jak často by se čokoláda měla konzumovat. Na tom se výzkumy nedovedou shodnout. Některé studie doporučují dopřát si čokoládu denně, jiné by dávky rozložily na pár čtverečků týdně. Už samotná vůně čokolády dokáže v některých lidech vyvolat tak libé pocity, že i to je pro ně pozitivním přínosem. A pokud nám i pomůže snížit riziko kardiovaskulárních chorob, je to velice příjemný benefit.