Koření, která mají pozitivní léčivé účinky. Pomáhají jako SOS pomocník při bolestech a zánětech

Koření je praktickou přísadou, která díky své chuti dokáže udělat z jídla hotovou pochoutku. Některé druhy koření ale mohou být navíc prospěšné pro naše zdraví.

i Zdroj fotografie: Pexels
                   

Koření je jednou z nejčastěji užívaných přísad v kuchyni. Kromě klasických, jako je sůl nebo pepř, existují stovky dalších druhů, které nabízejí nespočet možností na přípravu různých pokrmů. Koření je přísada, která každému jídlu dodá ten správný šmrnc a chuť. Kromě této vlastnosti ale některé druhy koření vynikají též prokazatelně pozitivními účinky na lidské zdraví a správné fungování organismu. V tomto článku se dozvíte, které to jsou a čím jsou prospěšné.

Skořice

Pro některé druhy koření ani nemusíte jít zas tak daleko, protože jsou u nás velice známé a dobře dostupné. K takovým patří například skořice, bez které si řada lidí neumí představit své oblíbené pokrmy. Kromě její lahodné chuti disponuje také tím, že příznivě napomáhá při snižování hladiny cukru a cholesterolu v krvi. Ideální je tak pro diabetiky, kteří si tyto hladiny musejí obzvláště hlídat. Je vhodná na přípravu různých moučníků nebo sladkých jídel, zkombinovat se ale dá i s masem nebo s chilli, čímž vznikne dokonalá sladko-pikantní chuť.

iZdroj fotografie: Pexels

Kurkuma

Kurkuma je známým druhem koření zejména v indických kari pokrmech. Jedná se o chutný, sytě žlutý prášek, který díky svému složení dokáže účinně omezovat záněty v těle spojené s běžnými nemocemi. Rovněž má velmi pozitivní vliv na záněty v mozku, které úzce souvisí s depresemi nebo Alzheimerovou chorobou. Kurkuma také napomáhá v boji proti bolesti u lidí s artritidou.

Jedním z nejlepších receptů s kurkumou jsou kuřecí nudličky se smetanovou kari omáčkou s rýží. Toto koření ale můžete přidat také na pečenou zeleninu, maso nebo tacos.

iZdroj fotografie: Pexels

Zázvor

Zázvor je tropická rostlina se silně výraznou chutí. Zázvorové koření má řadu využití od čajů, polévek, bonbónů až po přílohy k sushi nebo zázvorové cukroví. Kromě své nezaměnitelné chuti je ale zázvor velice silným bojovníkem proti nevolnosti, žaludečním problémům a průjmu. Snižuje jak těhotenské bolesti a nevolnosti, tak bolesti břicha po operacích, atd.

Využít můžete jak koření, sušený zázvor ale i čerstvý kořen, který je běžně k dostání v obchodech. Čerstvě nastrouhaný zázvor se používá i na zvýšení obranyschopnosti při nemocech a nachlazení.

iZdroj fotografie: Pexels

Česnek

Česnek je jedna z klasických surovin, jejíž účinky jsou známé téměř odjakživa. Mnoho lidí jej užívá v kuchyni hojně a rádo. Když opomeneme výrazný zápach, má česnek výbornou chuť, která dokáže správně doladit mnoho jídel. Mimo jiné je ale česnek dobrý jako prevence proti srdečním onemocněním, snižuje vysoký tlak a udržuje správnou pružnost a zdraví cév. Použít česnek můžete jak při přípravě hlavních jídel, tak do různých omáček, dipů, marinád a mnoha dalších pokrmů.

iZdroj fotografie: Pexels

Kájenská chilli paprička

Tento druh chilli papriček je typický pro americkou a mexickou kuchyni. Pokud jste tedy milovníky pálivé chuti jídel, zbystřete. Toto chilli je totiž skvělou SOS pomocí při bolesti. Navíc snižuje riziko tvorby vředů a zamezuje přebytečný růst bakterií v těle. Použít ji tak můžete nejen jako dochucovadlo pokrmů, ale i jako přídavek do krémů na klouby a podobně bolestivá místa.

Zdroj: Hopkins Medicine

Diskuze Vstoupit do diskuze
104 lidí právě čte
Zobrazit další články