Jaký je rozdíl mezi hnědými a bílými vejci a co nejvíc ovlivňuje jejich kvalitu

Vejce jsou jednou ze základních čerstvých potravin, ze kterých lze připravit mnoho různých pokrmů od snídaně až po večeři. Lze ale koupit různě barevná vejce, která jsou lepší?

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Vejce jsou nutričně velmi bohatá potravina. Jsou zdrojem bílkovin, vitamínů, minerálů a mnoha dalších bioaktivních látek. Někteří lidé zastávají názor, že vejce s hnědou skořápkou jsou zdravější, chutnější a nutričně bohatší než ta s bílou. Někdo si dokonce myslí, že bílá vejce pocházejí pouze z nepřirozených velkých chovů s tristními podmínkami, zatímco hnědá jsou kvalitnější a pochází z lepších podmínek. Nic z toho však není pravda, vysvětluje dietoložka Sade Meeks, M.S. Čtěte dále pro vysvětlení, co skutečně znamenají různé barvy skořápek slepičích vajec.

Barva skořápek slepičích vajec

Ačkoliv jsou v obchodech běžně k dostání vejce s hnědou a bílou skořápkou, existují i jinak barevná vejce. Zabarvení přitom závisí pouze na plemeni slepice. Některé snáší pouze hnědá vejce, jiné bílá, ale některé plemeno může snášet i modrá nebo modrozelená vejce. Barva skořápky závisí totiž na již daném pigmentu, který má slepice v těle.

iZdroj fotografie: Unsplash

Barevný odstín se ovšem může mírně lišit i v rámci jednoho plemene nebo dokonce i u jedné slepice v průběhu života. Ovlivňuje ho například stáří slepice nebo strava. Všechna vejce jsou z hlediska výživy stejná, v tomto ohledu záleží spíše na jejich kvalitě, kterou ovlivňují jiné faktory než barva skořápky.

Jak poznat kvalitní vejce?

Pokud si chcete být jistí kvalitou vajec, měli byste je kupovat u lokálních chovatelů, jejichž podmínky chovu znáte, nebo můžete slepice chovat sami. Hlavními ukazateli kvalitních vajec jsou především:

  • Tvrdá a odolná skořápka – špatně vyživené slepice nebo slepice žijící s vysokou úrovní stresu mohou snášet vejce s křehkou skořápkou, která se velmi snadno rozbije.
  • Původ vajec – je citelný rozdíl mezi vejci od slepic z bio chovu, případně volného výběhu, oproti těm z klecových či podestýlkových chovů.
  • Strava slepic – nutričně nejbohatší jsou vejce od slepic chovaných venku, které mají přístup k přirozené potravě, především k trávě.
  • Čerstvost – nejčerstvější vejce jsou k dostání především od menších chovatelů. Čerstvost vajec můžete vyzkoušet sami doma při ponoření vejce do sklenice s vodou. Jestliže klesne celé ke dnu, jedná se o čerstvé vejce, ale pokud se celé vznáší u hladiny, rozhodně ho nekonzumujte.

Jakou barvu vajec konzumujete častěji?

Zdroj: Healthline
Diskuze Vstoupit do diskuze
63 lidí právě čte
Autor článku

Aneta Plchová

Zobrazit další články