Pokud jste ještě nezkusili lněné mléko, měli byste to zvážit. Zde je několik benefitů, jenž tento druh rostlinného mléka nabízí.
V obchodech se v současné době stále více vyskytují veganské produkty a s nimi přichází i lněné mléko. To je, jak název naznačuje, vyrobené z lněných semínek. Má zemitou a ořechovou chuť a chlubí se vysokým obsahem bílkovin. Může být skvělou volbou pro lidi, kteří dodržují veganskou stravu. Je vhodné také pro lidi s alergií na ořechy nebo mléčné výrobky.
Lněné mléko prospívá srdci a pomáhá léčit onemocnění s ním spojená
„Lněné mléko je bohaté na omega-3 mastné kyseliny. Ukázalo se, že také pomáhá snížit riziko rakoviny, srdečních chorob a mrtvice,“ říká Lisa R. Young, PhD, RDN.
„Přezkumná studie provedená u Nutrients zjistila, že lněná semínka vykazují silné ochranné účinky u lidí s kardiovaskulárními onemocněními,“ říká Kathleen Oswalt, certifikovaná dietetička. „Nejpůsobivějším výsledkem bylo snížení jak systolického, tak diastolického krevního tlaku u lidí s onemocněním periferních tepen (PAD). Jedinci s PAD, kteří každý den po dobu šesti měsíců jedli 28 gramů mletých lněných semínek, vykazovali tato zlepšení.“
Problém s hubnutím a cukrem v krvi vyřešen
Lněné mléko má vyšší obsah bílkovin než jiná rostlinná mléka. Díky němu snadno dosáhnete pocitu sytosti a dojde ke stabilizování hladiny cukru v krvi. Jinak řečeno napomáhá při léčbě cukrovky a nadváhy. Šálek mléka může mít pouhých 50 kalorií, ale postrádá na rozdíl od běžných semínek vlákninu.
Lněné mléko nás jak zasytí, tak pomůže udržet hladinu cukru v krvi pod kontrolou. To je nesmírná výhoda pro lidi s diabetem 2. typu. Mějte ale na paměti, že potenciál lněného mléka může být negován. K tomu dochází zejména, pokud pijete typ s přidaným cukrem či s nízkým obsahem vlákniny. Vláknina reguluje krevní cukr a její obsah je přirozeně nižší ve lněném mléce než v semínkách.
Jak si vytvořit vlastní lněné mléko
Jeho příprava je velmi jednoduchá. Do mixéru dejte ¼ šálku lněných semínek, přidejte 3 šálky vody, trochu vanilkového extraktu a špetku soli. Rozmixujte a nechte deset minut uležet. Poté přeceďte. V lednici vydrží čerstvé až 5 dní.