Na brambory pozor aneb když se oblíbená příloha mění na jed pro tělo

Brambory jsou jednou z nejoblíbenějších potravin na světě a nedílnou součástí jídelníčku. Za jistých okolností však mohou být velmi nebezpečné.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Brambory jsou jednou z nejčastějších příloh. Konzumují se vařené, pečené i jako součást celých pokrmů, například ve formě bramboráků. Díky vysokému obsahu sacharidů, vlákniny, draslíku a vitaminu C jsou pro tělo mimořádně prospěšné a mohou také pomoci při hubnutí. Nicméně existuje jedna podmínka, na kterou si musíte dát pozor, jinak se zdravá potravina stává škodlivou a jedovatou.

Pozor na zelené a naklíčené brambory

Pokud jsou brambory uloženy na teplém a světlém místě, pro hlízy je to znamení, že se nacházejí na vhodném místě pro růst, a připraví se na klíčení. Zvýší se produkce chlorofylu, který pomalu zbarví slupku a nakonec i část dužniny do zelena. Chlorofyl je sice neškodná chemická látka, ale jeho přítomnost v bramborách naznačuje, že hlízy zvýšily také produkci glykoalkaloidu známého jako solanin.

Solanin je považován za neurotoxin a jeho požití člověkem může způsobit nevolnost a bolesti hlavy a při konzumaci dostatečného množství může vést k vážným neurologickým problémům a dokonce i ke smrti. 

Toxiny snížíte odstraněním zelených částí brambor

Glykoalkaloidy jako je solanin a chakonin, obsahuje celá rostlina brambory, ale nejvyšší koncentrace se nachází v zelené slupce a klíčcích. Nejnižší koncentrace je pak v bílé části brambor. Toxicitu zvyšuje fyzické poškození rostliny, špatná teplota skladování a skladování na jasném světle. 

iZdroj fotografie: Depositphotos

Tepelnou úpravou brambor pečením, vařením, smažením ani mikrovlnnou troubou se glykoalkaloidy neodstraní. Nicméně, pokud před vařením oloupete slupku a odříznete zelené části, obsah glykoalkaloidů v syrových bramborách tak alespoň snížíte.

Zelené brambory rozhodně nedávejte dětem

Studie naznačují, že 450 gramů zelených brambor stačí k tomu, aby se dospělému člověku udělalo špatně. Zelené brambory by se neměly podávat zejména dětem, jejichž menší tělo je k otravě náchylnější. Pro snížení rizika je třeba brambory skladovat v chladných a tmavých prostorách a v případě pochybností je vyhodit, nebo pokud máte tu možnost, vysadit je na zahradě.

Pokud jste po konzumaci většího množství zelených brambor zaznamenali u malých dětí či starších dospělých příznaky otravy, je vhodné se poradit s lékařem. Příznaky otravy zahrnují:

  • nevolnost
  • průjem
  • zvracení
  • žaludeční křeče
  • bolesti hlavy
  • závratě
iZdroj fotografie: Depositphotos

Jak se zachovat v případě otravy

Solanin i chakonin způsobují toxicitu narušením buněk, což vede obvykle právě k výše zmíněným gastrointestinálním příznakům. Bylo však zaznamenáno i několik případů úmrtí v důsledku konzumace toxických brambor. Nástup příznaků je obvykle během několika hodin, ale může se zpozdit až o jeden den. 

Většina pacientů s mírnými příznaky může zůstat doma. Pokud jsou příznaky závažné a přetrvávají, ale jestliže nejste schopni udržet tekutiny, může být nutná lékařská pomoc. Znovu zdůrazňujeme, že důležité je otravu nepodcenit – obzvláště u dětí a starších dospělých.

Skladujte brambory správně

Toxicitu glykoalkaloidů z brambor lze minimalizovat tím, že budete brambory kupovat pouze podle potřeby, skladovat je na chladném a suchém místě a před konzumací je oloupete. Neskladujte brambory a cibuli společně, protože plyny z cibule mohou urychlit klíčení brambor. Pro brambory platí stejná rada jako i u jiných potravin: Pokud máte pochybnosti o jejich bezpečnosti, raději je nekonzumujte. Obecně se však brambor jako takových obávat nemusíte, jsou velice zdravé. Dejte pozor jen na ty zelené.

Měli jste někdy zdravotní obtíže po požití brambor?

Zdroj: Zdravě
Diskuze Vstoupit do diskuze
70 lidí právě čte
Autor článku

Klára Sladká

Zobrazit další články