Nadměrná konzumace soli má mnoho negativních dopadů na náš organismus. Snižte příjem soli a snížíte krevní tlak i riziko rakoviny žaludku. Máme pro vás tipy, jak na to.
Sůl je ve zdravé míře pro správné fungování našeho organismu nezbytná. Dle Miho Hatanaky, renomované výživové poradkyně, je velmi důležitá nejen pro optimální funkci svalů a nervů, ale také pomáhá tělu udržovat správnou rovnováhu vody a minerálů. Pokud ale přijímáme nadbytek soli, „může to mít nepříjemné krátkodobé i dlouhodobé dopady,“ dodává.
Jaké jsou negativní dopady přehnané konzumace soli
Přílišná konzumace soli najednou, ať už v jednom jídle nebo v průběhu celého dne, může mít několik krátkodobých následků. Dlouhodobá konzumace nadbytku soli pak může způsobit řadu závažných zdravotních problémů.
Krátkodobé účinky nadměrné konzumace soli
- Zadržování vody. Jednou z funkcí ledvin je to, že se snaží udržet určitý poměr sodíku a vody v těle. Za tímto účelem zadržují přebytečnou vodu, aby nadbytek soli a sodíku v ní obsaženého kompenzovaly. Toto zvýšené zadržování vody může mít za následek otoky, zejména rukou a nohou, ale může také zapříčinit zvýšenou tělesnou hmotnost.
- Zvýšení krevního tlaku. Jídlo bohaté na sůl může způsobit i větší průtok krve cévami a tepnami. To může vést k dočasnému zvýšení krevního tlaku. Nemusí se to ale projevit u každého. Výzkumy například naznačují, že u lidí, kteří jsou vůči soli odolní, nemusí ke zvýšení krevního tlaku po jídle bohatém na sůl dojít.
- Intenzivní žízeň. Konzumace nadbytku soli může rovněž způsobit sucho v ústech nebo pocit velké žízně. Žízeň je pak způsobem, kterým se vaše tělo snaží upravit poměr sodíku a vody.
Dlouhodobé účinky nadměrné konzumace soli
- Způsobuje hypertenzi. Výzkum z roku 2019 potvrdil, že strava bohatá na sůl výrazně zvyšuje krevní tlak a že snížení obsahu soli ve stravě může pomoci snížit hladinu krevního tlaku. Z této studie navíc vyplynulo, že tyto účinky jsou výrazně silnější u osob citlivých na sůl než u osob, které na sůl citlivé nejsou. Obezita a stárnutí rovněž zesilují účinky stravy bohaté na sůl na zvyšování krevního tlaku.
- Zvyšuje riziko rakoviny žaludku. Několik studií spojuje stravu s vysokým obsahem soli s vyšším rizikem rakoviny žaludku. Mechanismus účinku soli na rakovinu žaludku není zcela objasněn. Odborníci se však domnívají, že strava bohatá na sůl může způsobit větší náchylnost k rakovině žaludku, protože způsobuje vředy nebo zánět žaludeční sliznice.
- Podílí se na vyšším riziku srdečních onemocnění a předčasného úmrtí – některé studie naznačují, že nadbytek soli způsobuje zvýšení krevního tlaku a kornatění cév a tepen. Tyto změny mohou mít za následek vyšší riziko srdečních onemocnění a předčasné úmrtí.
Jak snížit každodenní příjem soli
Vzhledem k tomu, že krevní tlak s věkem stoupá, je sledování příjmu sodíku s každým přibývajícím rokem stále důležitější. Máme pro vás hned 6 tipů, jak příjem soli snížit a nadbytku soli v organismu se vyhnout.
- Čtěte etikety na potravinách a hledejte informace o množství obsaženého sodíku či přidané soli.
- Připravujte si jídla sami (a omezte množství soli v receptech).
- Kupujte čerstvé maso, ovoce a zeleninu spíše než konzervované či jinak zpracované potraviny.
- Konzervované potraviny obsahující sodík (např. fazole, tuňáka a zeleninu) oplachujte.
- Přidávejte do jídla koření. Místo soli vyzkoušejte koriandr, černý pepř, muškátový oříšek, petržel, kmín, zázvor, rozmarýn, majoránku, tymián, estragon, česnekový nebo cibulový prášek, bobkový list, oregano, suchou hořčici nebo kopr.
- Zmenšete velikost porcí; méně jídla znamená méně sodíku.
Jakým způsobem si hlídáte množství soli vy?