Všeho moc škodí a je tomu tak i v případě zdravé výživy. Nadměrná konzumace těchto šesti potravin vám může způsobit mnohé zdravotní nepříjemnosti.
V dnešní době se spousta z nás snaží žít zdravým životním stylem a pečlivě si vybíráme, čím se budeme stravovat. Kromě volby zdravých potravin bychom měli dbát také na střídmost. Pravdou totiž je, že i potraviny, které považujeme za zdravé a tělu prospěšné, nám můžou škodit, pokud je konzumujeme v příliš velkém množství. O jaké potraviny se jedná?
1. Banány
2 banány denně jsou považovány za zdravé množství. Při konzumaci většího počtu banánů bychom se ale už měli mít na pozoru. Nadměrná konzumace banánů totiž může způsobit nejen častější výskyt migrény kvůli vysoké koncentraci tyramidu, ale také například zubní kaz. Banány totiž kromě obsahu cukru, který ve velkém množství škodí, také můžou produkovat bakterie ničící zubní sklovinu.
2. Ovesné vločky
Pokud se přejídáte ovesnými vločkami, pravděpodobně se u vás vyskytnou problémy s nadýmáním a vyprazdňováním. Studie ukázala, že příznaky zácpy lze výrazně omezit snížením příjmu vlákniny. Kromě zažívacích problémů může nadměrná konzumace ovesných vloček způsobit také omezení vstřebávání vápníku, hořčíku a zinku. Ovesné vločky mají také relativně vysokou kalorickou hodnotu, proto jejich přílišná konzumace může způsobit přibývání na váze. Je tedy nutné si hlídat svůj denní příjem kalorií.
3. Sýr
Sýr pro svůj vysoký obsah nasycených tuků může znamenat značné riziko pro váš organismus. Přílišná konzumace může vyvolat ischemickou srdeční chorobu a jiná onemocnění srdce. Rozhodně dbejte na zdravé množství tuků, které do těla dostáváte, protože se tak nejen vyhnete srdečním onemocněním, ale zároveň například pálení žáhy či zažívacím obtížím, což jsou další negativní účinky na lidské tělo vyvolané nadměrnou konzumací sýru.
4. Rýže
Přestože je rýže lahodná, ve skutečnosti obsahuje velmi málo vitamínů. Rýže vám může také vzhledem ke svému obsahu sacharidů zvýšit glykemický index. Jedná se o chemicky zpracovanou potravinu s nízkou hladinou živin, takže jíte v podstatě prázdné kalorie. Rýže také může obsahovat různé hladiny arsenu. I když se při vaření 40-60 % anorganického arsenu z rýže vytratí, pro lidi konzumující více porcí rýže denně, například v rámci sportovní výživy, může být expozice arsenu nebezpečná.
5. Brokolice
Brokolice obsahuje thiokyanáty, které vedou k nadměrné produkci hormonů štítné žlázy. V důsledku toho můžete zaznamenat vypadávání vlasů, oteklý obličej a další následky. Brokolice může také způsobit ucpaný nos a vyvolat alergie, jako jsou kožní vyrážky nebo svědění. Doporučená maximální denní dávka brokolice jsou 4 šálky. Nadměrné konzumaci se určitě vyhněte.
6. Borůvky
Toto malé bobulovité ovoce není pro většinu lidí nebezpečné. Na pozoru by se ale měli mít rozhodně diabetici. Borůvky totiž mohou snížit hladinu glukózy v krvi pod normální hodnotu, což je pro lidi trpící cukrovkou nebezpečné. Tyto modré bobule také ředí krev, takže buďte opatrní. Borůvky také mohou snížit účinek vašich pravidelně užívaných léků. Z důvodu vysokého obsahu vitamínu K můžou mít borůvky negativní vliv i na dýchání. Může se objevit dušnost nebo problémy s nepravidelným dechem. Za zdravé množství denního příjmu borůvek je považován jeden šálek.
Určitě je na závěr vhodné říct, že i když volíte do svého jídelníčku převážně zdravé potraviny, je zkrátka dobré nepřekračovat doporučené denní množství, které se ovšem může lišit v závislosti na vaší váze a doporučeném kalorickém příjmu. Méně je někdy více a můžete se tak vyhnout mnohým zdravotním komplikacím. Pokud se ale nějaké negativní účinky potravin dostaví, je vhodné je prodiskutovat s lékařem. Kromě důsledku nadměrné konzumace se může totiž jednat třeba i o alergii.
Setkali jste se někdy s problémy po nadměrné konzumaci některé potraviny?