Červená řepa je velmi účinná potravina, která nabízí řadu užitečných zdravotních přínosů. Pomoci vám dokáže zejména ve formě lahodné šťávy.
Červená řepa je velmi výživná zelenina, která je známá pro svou zemitou chuť a specifickou vůni. Její zařazení do každodenního jídelníčku však přináší řadu zajímavých zdravotních benefitů, a to zejména co se týče lepšího trávení a snížení vysokého krevního tlaku – ten je podle lékařky Sade Meeks mimo jiné faktorem, který zvyšuje riziko mnoha závažných onemocnění, včetně srdečního infarktu a mozkové mrtvice. Stejně tak stojí za zmínku bohatý obsah účinných živin, které se v řepě nachází.
Nejúčinnější nápoj na čištění krve
Červená řepa je bohatá potravina, která nabízí téměř všechny vitamíny a minerály, které vaše tělo potřebuje, a to včetně vitamínů A, B a C, síry, sodíku, vápníku, železa, selenu, jódu a mnoha silných antioxidantů. Nejlépe však uděláte, když ji budete jíst ve formě čerstvě vymačkané šťávy – takový nápoj se totiž mnohem snadněji vstřebává v těle a jeho pravidelná konzumace funguje jako skvělý posilovač imunitního systému. Přínosů však tato jedinečná zelenina nabízí mnohem více, a proto byste její konzumaci měli zvážit i vy.
Většina odborníků doporučuje začít pít denně 250 mililitrů šťávy z červené řepy každý den a tuto dávku postupně zvyšovat – pokud však začnete pociťovat silné závratě, nevolnost nebo bolesti hlavy, raději dávku snižte, dokud si na tekutinu tělo dostatečně nezvykne. Z dlouhodobého hlediska se však jedná o skvělý způsob, jak usnadnit svému tělu trávení a ochránit jej před rakovinou plic, žaludku a také tlustého střeva. Nápoj je přitom velmi lahodný a nevyjde vás ani na mnoho peněz.
Nejzajímavější zdravotní přínosy šťávy
Pokud budete pravidelně pít šťávu z červené řepy, vaše tělo vám jistě brzy poděkuje. Mezi nejzajímavější přínosy konzumace tohoto nápoje patří především:
- Snížení příznaků diabetu: Šťáva z červené řepy pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi a díky svému diuretickému účinku zabraňuje vzniku komplikací onemocnění, včetně kardiovaskulárních problémů.
- Ochrana před chronickou hepatitidou: Nápoj chrání a regeneruje jaterní buňky, přičemž dokáže zpomalit proces jaterní cirhózy (to především proto, že stimuluje funkci jaterních buněk).
- Podpora trávení: Červená řepa posiluje střevní trakt, pomáhá štěpit tuky a tím také podporuje hubnutí.
- Ochrana před rakovinou: Červená řepa obsahuje barviva známá jako beta-karoten, které ji mimo jiné dodávají barvu. Jedná se však o další účinné složky, které taktéž chrání tělo před některými druhy rakoviny, zejména jater, tlustého střeva a kůže.
- Léčba refluxu: Pravidelná konzumace šťávy z červené řepy pomáhá předcházet refluxu, a pokud k němu již došlo, tak urychluje jeho léčbu.
- Snížení vysokého krevního tlaku: Tato zelenina z dlouhodobého hlediska pomáhá snižovat vysoký krevní tlak.
- Ochrana před anémií: Červená řepa obsahuje složky, které pomáhají v boji proti anémii a chrání před jejím rozvojem.
Využít můžete také vysoký obsah dusičnanů, které červená řepa nabízí. Ty totiž zlepšují využití kyslíku v těle, což pomáhá regenerovat svaly po cvičení a usnadňuje usínání.