4 skrytá nebezpečí konzumace vepřového masa, která si uvědomuje jen hrstka lidí. Dá se jim ale vyhnout

Konzumace vepřového masa s sebou nese určitá zdravotní rizika, které by nikdo neměl brát na lehkou váhu. Zde najdete 4 nejzávažnější z nich.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Vepřové maso a výrobky z něj, včetně slaniny, salámů, klobás nebo párků, si získaly oblibu naprosto po celém světě – jsou chutné a velmi snadno se připravují. Mnoho lidí však nebere v úvahu, že se jedná o potraviny, jejichž konzumace je podle Denise Minger úzce spojena s několika zdravotními riziky, a to zejména kvůli způsobu jejich zpracování nebo mnohdy také určitého druhu kontaminace. Je proto důležité, abyste to s tímto druhém červeného masa nijak nepřeháněli, protože v opačném případě může mít závažné dopady na váš život. 

Proč se vyhýbat konzumaci vepřového masa: 

Přestože se vepřové maso a potraviny, které se z něj vyrábí, nachází na trhu již řadu let, v současné době je s jejich konzumací spojeno několik zdravotních rizik, a to zejména kvůli způsobu jejich zpracování – kromě toho mohou být prasata také často kontaminovaná parazity, kteří mohou mít závažné dopady na vaše zdraví. Je proto důležité maso vždy důkladně tepelně zpracovat, abyste zničili veškeré bakterie a viry, které přenáší. Tak či tak vám přinášíme několik důvodů, proč byste se měli konzumaci vepřového masa vyhnout: 

1) Trichinelóza

Trichinella spiralis je druh červa, který může prasata během života velmi snadno infikovat. Kontaminované maso poté obsahuje nezralé červy nebo cysty, které se během konzumace dostávají do střev, kde se s z nich postupem času vyvíjí dospělí červi, kteří se množí a pronikají do krevního oběhu. Většinou tak mohou napadnout srdce, plíce, bránici nebo dokonce mozek. Pokud se tedy chcete před nimi ochránit, vždy vepřové maso dostatečně tepelně upravte. 

2) Rakovina        

Zpracované vepřové maso skladované uzením nebo solením může produkovat karcinogeny a následně vést k rakovině, a to zejména tlustého střeva, střev nebo slinivky břišní. Obsahuje totiž sloučeninu zvanou hem-železo, která poškozuje sliznici tlustého střeva a další části trávicího systému. Chcete-li snížit riziko vzniku rakoviny, měli byste omezit konzumaci nejen vepřového, ale celkově červeného masa. Namísto něj můžete konzumovat raději bílé maso nebo ryby, které tolik nezatěžují váš žaludek a naopak prospívají krevnímu oběhu. 

iZdroj fotografie: Freepik

3) Hepatitida typu E

Hepatitida typu E je onemocnění jater způsobené přenosným virem – a právě prasata patří mezi jeho časté přenašeče. Většinou dochází k nakažení v důsledku konzumace špatně tepelně upraveného nebo syrového masa z infikovaného zvířete, přičemž dopady na člověka mohou být v takovém případě fatální. Mezi příznaky tohoto vážného onemocnění patří především ztráta chuti k jídlu, nevolnost, únava, horečka, tmavá moč nebo žloutenka

4) Onemocnění srdce   

Nasycené tuky obsažené ve vepřovém mase mají kromě zvyšování hmotnosti také negativní vliv na zdraví vašeho srdce, neboť zvyšují hladinu špatného cholesterolu v těle a tím také riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Vyhýbat byste se měli zejména zpracovaným pochoutkám, jako jsou klobásy nebo slanina, které obsahují více nasycených tuků a obvykle se při přípravě smaží v oleji. Pokud již patříte mezi jedince náchylné ke vzniku srdečních onemocnění, měli byste se vyhýbat vepřovým výrobkům obecně. 

Jak často jíte vepřové maso vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
60 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články