Když organismu chybí některý z nezbytných minerálů, projeví se to na zdravotním stavu. Je proto potřeba naučit se rozpoznat příznaky nedostatku živin.
Aby mohly červené krvinky rozvádět po celém těle kyslík, potřebují mít k dispozici protein hemoglobin. Jeho tvorba se neobejde bez železa. Nedostatek tohoto prvku patří k nejčastějším nutričním deficitům, kterými trpí lidé po celém světě. Lékařka Shruti Chaturvedi se zabývá anémií, poruchami krvácení i srážlivosti krve, kde železo sehrává podstatnou roli.
Jaké jsou obecné příznaky deficitu železa
Nedostatek železa v organismu způsobuje únavu a těžkopádnost. Objevuje se dušnost, špatné soustředění, častější nemocnost kvůli horší imunitě, bledá pokožka zejména na obličeji, dásních nebo rtech, bušení srdce, bolesti hlavy, potíže s polykáním, vypadávání vlasů, bolestivé vřídky v koutcích rtů i syndrom neklidných nohou. Lidé s deficitem železa mohu trpět nechutenstvím, studenýma rukama a nohama i depresemi.
Projevy nedostatku železa u dětí a starších dospělých
Když bude dětem chybět železo, může se u nich projevit zvýšená únava a slabost, budou působit bledě, mohou být podrážděné. U dětí s anémií byly pozorovány neurologické příznaky, jako je ADHD. U starší generace se nedostatek železa manifestuje bolestí na hrudi, vznikem edémů a zadržování tekutin, dušností, bledostí.
Které osoby jsou více ohroženy nedostatkem železa
Obecně ženy trpí nedostatkem železa častěji než muži. Je to dáno funkcí jejich reprodukčního systému, kdy každý měsíc přicházejí kvůli menstruaci o 40 až 80 mg železa. Jeho deficitem bývají ohroženi i vegetariáni a vegani, protože konzumují především nehemové železo, které se neabsorbuje stejně jako jeho hemová forma obsažená v živočišných produktech. Poptávka po železe je vyšší v období růstu u dětí a mladistvých, během těhotenství, šestinedělí a kojení.
Potraviny živočišného původu
Vysokým obsahem železa disponují měkkýši a korýši. Jedná se však o potraviny, které nemusejí každému chutnat. Pak se dále nabízejí játra, ostatní vnitřnosti a červené maso. Ve 100 g mletého hovězího masa je 15 procent denní dávky železa, tedy 2,7 mg. Dále je možné konzumovat rybí maso, které obsahuje v 85 g 1,4 mg železa.
Potraviny rostlinného původu
Z rostlinných zdrojů je vhodné vsadit na konzumaci luštěnin – fazolí, čočky, hrachu, cizrny a sóji, které jsou důležité zejména pro vegetariány a vegany. Ve 200 g vařené čočky je 6,6 mg železa. Výborná jsou i dýňová semena (ve 28 g je 2,5 g železa), brokolice (v 1 šálku této zeleniny je 1 mg železa), špenát (ve 100 g syrového špenátu je 2,7 g železa). Železo ale najdete také v hořké čokoládě s vysokým obsahem kakaa a sójovém tofu, které může úspěšně nahradit maso.
Potraviny nápomocné při absorpci železa
Vitamín C zachycuje nehemové železo a ukládá ho ve formě, kterou lidské tělo umí lépe vstřebat. Oplatí se proto konzumovat citrusové plody, tmavou listovou zeleninu, papriky či jahody, aby člověk získal více železa. Také přítomnost vitamínu A zvyšuje absorpci železa, a to zejména z rýže, z pšenice a z kukuřice. Najdete ho především v mrkvi, sladkých bramborách, špenátu, kapustě, červených paprikách, melounu, broskvích nebo pomerančích.
Čím nejraději doplňuje množství železa do svého organismu?