Snídaně je nejdůležitějším jídlem dne, o tom není pochyb. Ztrácí ale svůj význam, když se skládá ze surovin, které tělu nic nepřinesou a z dlouhodobého hlediska škodí zdraví.
Od útlého věku se dětem vštěpuje myšlenka, že úspěšný den začíná vydatnou snídaní. Na tom není nic špatného, ale je potřeba dbát na správnou skladbu jídla a zvolit je tak, aby obsahovalo dostatek vlákniny, bílkovin a zdravých tuků. Sacharidy jsou sice hodně oblíbené, ale během snídaně je možné je bez výčitek vynechat. Jde jen o rychlou energii, kterou po noci potřebuje málokdo.
Sladké snídaně nejsou výhra
Sladká snídaně je mezi dětmi i dospělými nejoblíbenější. Bohužel je nejméně výživná a získaná energie z těla rychle vyprchá. Záhy se dostaví hlad a nedostatek času člověka donutí sáhnout po něčem nezdravém. Cereálie obsahují v jedné porci stejné množství rafinovaného cukru jako tři čokoládové sušenky. Takové dávky sladidla mohou vést k častějšímu stonání, k obezitě, cukrovce a srdečním chorobám. Boj s nimi je náročný a bez jistého výsledku.
Sladkosti na pranýři
Ideální nejsou ani vafle a palačinky. Obsahují cukr a mouku a navíc bývají polité javorovým nebo kukuřičným sirupem s vysokým podílem fruktózy a prázdných kalorií. Zapovězené by měly být i koláčky, sušenky, muffiny a granoly. Ovocný jogurt se jeví jako zajímavý kompromis, ale opak je pravdou. Má v sobě tolik cukru, že směle konkuruje kopečku zmrzliny. Ideální je bílý jogurt s čerstvými malinami, borůvkami nebo ostružinami.
Slané snídaně jen s mírou
Ti, kteří dávají přednost slaným snídaním, mají větší pole působnosti. Opečené bagety, spousta zeleniny, vejce, ryby a ořechy – ideál. Problém nastává ve chvíli, kdy se na stůl dostane velké množství uzenin, sýrů zpracovaných produktů, polotovarů a dochucovadel. Obsažené cukry a dusitany tělo zbytečně zatěžují a z dlouhodobého hlediska ničí lidský organismus. Sůl je pro fungování těla důležitá, ale pouze v omezeném množství. V opačném případě způsobuje problémy se soustředěním, s játry i ledvinami.
Smaženému je lepší se vyhnout
Na smaženém vajíčku není nic špatného, stejně tak na slanině nebo masu. Často je to ale o použitých tucích. Jejich kvalita, původ a způsob zpracování je pro přípravu zdravého jídla naprosto zásadní. Ideální je olivový olej na smažení a avokádový, arašídový nebo lněný do salátů.