Celer účinně detoxikuje tělo a zrychluje metabolismus

Celer je oblíbená zelenina, která však nemusí být pouhou ingrediencí do vašich pokrmů. Disponuje totiž řadou užitečných zdravotní přínosů a důležitých živin.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Celer je velmi zdravá potravina, kterou může naprosto každý snadno přidat do svého jídelníčku. Svou oblibu si ve světě medicíny získal podle lékařky Natalie Butler především pro své protizánětlivé a antioxidační vlastnosti a schopnost podporovat trávení. Stejně tak stojí za zmínku, že má pouhých 10 kalorií na jeden stonek, takže nijak nenaruší vaši dietu a můžete jej jíst, jak se vám jen zlíbí. Kromě toho tato lahodná zelenina disponuje řadou dalších zajímavých zdravotních přínosů, a to včetně detoxikace těla. 

1) Disponuje důležitými antioxidanty

Celer je nabitý řadou antioxidantů, které chrání tělesné buňky, cévy a orgány před oxidačním poškozením – jedná se o problém, který může vést k rozvoji mnoha nebezpečných onemocnění, a to například kardiovaskulárních poruch nebo dokonce rakoviny. Mezi nejúčinnější složky patří vitamín C, betakaroten a flavonoidy, přičemž je nutno poznamenat, že tato zelenina obsahuje nejméně 12 dalších druhů antioxidantů. Je také například skvělým zdrojem fytonutrientů, které prokazatelně snižují případy zánětů v trávicím traktu.

2) Snižuje záněty

Chronický zánět je spojován s mnoha nebezpečnými nemocemi, a to včetně artritidy a osteoporózy. Abyste se před ním a jeho dopady na zdraví ochránili, můžete do svého jídelníčku přidat celer, jehož semínka disponují přibližně 25 protizánětlivými sloučeninami. 

3) Podporuje trávení

Antioxidační a protizánětlivé vlastnosti celeru nabízí ochranu zejména pro trávicí trakt a jeho pravidelná konzumace může mít obzvláště pozitivní přínos také pro funkci žaludku. Obsahuje totiž polysacharidy na bázi pektinu, včetně sloučeniny známé jako apiuman, které snižují výskyt žaludečních vředů, zlepšují zdraví sliznice žaludku a dokonce mohou podpořit žaludeční sekreci. Stejně tak stojí za zmínku obsah rozpustné a nerozpustné vlákniny v této zelenině, která podporuje trávicí soustavu a udržuje pravidelnost stolice.

iZdroj fotografie: Pixabay

4) Je bohatý na vitamíny a minerály 

Celer obsahuje dlouhou řadu vitamínů a minerálů, včetně vitamínu A, K a C, draslíku, kyseliny listové a sodíku. Kromě toho má také nízký glykemický index, což znamená, že nijak zvlášť neovlivňuje hladinu cukru v krvi. Díky obsahu hořčíku a železa pak disponuje alkalickými účinky, kterými pomáhá neutralizovat kyselost v těle. 

Detoxikační šťáva na bázi celeru

Tento skvělý nápoj na bázi celeru zrychlí váš metabolismus, pročistí ledviny a celkově podpoří chod vašeho organismu. Je také bohatý na vlákninu, která pomáhá játrům zbavit se přebytečného odpadu a nebezpečných toxinů, přičemž má velmi pozitivní vliv na trávicí trakt. K jeho přípravě budete potřebovat: 

  • 3 velké kusy řapíkatého celeru
  • 2 plátky ananasu
  • 3 snítky petržele

Příprava nápoje je velmi jednoduchá. Stačí nakrájet ananas na tenké plátky, nadrobno nakrájet celer a petržel, vložit všechny ingredience do mixéru a následně je spolu s trochou vody rozmixovat do hladké konzistence. Abyste získali co nejlepší přínosy, měli byste jej konzumovat dvakrát denně, a to nejlépe ráno a večer. Očistná kůra by však neměla trvat déle než jeden týden – poté je vhodné dát si pauzu a opakovat ji, až to bude potřeba. Pokud chcete, můžete přidat 2 lžíce ovesných vloček, hrst mandlí a udělat si z něj dobré jídlo.

Jak často jíte celer vy?

Zdroj: Healthline
Diskuze Vstoupit do diskuze
52 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články