Nadváha se přikrádá pomalu, ale jistě, tehdy, když člověk jí nezdravě a více, než by bylo pro jeho organismus vhodné. Na vině je ale také pomalý metabolismus.
S nadváhou či obezitou bojuje velké procento populace. Své polínko si přiložila také aktuálně probíhají koronavirová pandemie, během které řada lidí ztloustla. Mohl za to i stres z nové situace a s ním související večerní přejídání. Existují potraviny, kterým by se člověk měl vyhnout velkým obloukem, pokud chce zhubnout. Zpomalují totiž metabolismus. Psycholožka Susan Carnell, Ph.D. se ve své praxi denně setkává s obézními lidmi trpícími záchvatovým přejídáním, které musí naučit správně se stravovat.
Jak zhubnout břišní tuk
Břišní neboli viscerální tuk obaluje vnitřní orgány. V určité zdravé míře je důležitý pro jejich ochranu. Ale všeho moc škodí. Zmnožený tuk je nebezpečný, protože negativně ovlivňuje zdraví člověka. Zbavit se ho znamená přejít na zdravější stravování a začít hubnout. Z jídelníčku by měly zmizet potraviny, které zpomalují metabolismus.
Bílá mouka a pečivo z ní vyrobené
Kdo chce mít štíhlé bříško, měl by se zamyslet nad tím, jestli nejí hodně pečiva z bílé mouky. Je sice dobré, ale obsahuje příliš škrobu a kyseliny fytové, které brání vstřebávání železa, zinku a vápníku. Americká studie vysvětluje, že při konzumaci pečiva z bílé mouky organismus nemá potřebu více pracovat na její přeměně na energii a stává se línějším. Pro jeho zrychlení je dobré vsadit na celozrnné pečivo, se kterým má tělo více práce při trávení.
Müsli tyčinky bývají plné cukru
Za zdravější alternativu sladkých tyčinek obvykle považujeme müsli tyčinky, které obsahují ovesné vločky, ořechy i sušené ovoce. Pokud si ale dobře přečtete jejich nutriční obsah, zjistíte, že jsou ve skutečnosti plné cukru. Ten tam je schovaný v podobě škrobového sirupu. Dvakrát zdravý není ani palmový olej a konzervační látky. A co teprve, pokud mají tyčinky polevu z čokolády nebo jogurtu. I ta je plná cukru.
Hovězí maso z běžné produkce
Kdo by si byl pomyslel, že na rychlost metabolismu má vliv i výběr hovězího masa. Zejména tedy to, odkud pochází. Pokud se krmíte masem z běžného chovu, může u vás docházet ke zpomalení metabolismu. Dobytek je krmen antibiotiky, jež mají škodlivý vliv na střevní bakterie. Vědci z Harvardu přišli na to, že pravidelná konzumace takového masa může nenapravitelně změnit rovnováhu bakterií ve střevě.
Příliš smažených potravin
Smažená jídla se těší velké oblibě. Jejich konzumace by se ale neměla stát pravidlem. Výzkum potvrdil, že tato jídla jsou spojena se zvýšeným rizikem abdominální neboli břišní obezity. A ta stojí za vznikem řady nemocí. Odpusťte si proto raději smažená jídla z fast foodů, vídeňské řízky nebo smažený květák. Existují zdravější alternativy.
Jak se vám daří hubnout břišní tuk?