Čínský zázrak jménem bobule goji v Česku moc lidí zatím nezná. Zpomalují však stárnutí a zhoršování zraku

Bobule goji jsou drobné červené plody kustovnice čínské, které kromě skvělé chuti disponují také mnoha silnými léčivými účinky.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Plody kustovnice čínské, známé spíše pod názvem goji, jsou chutné bobule, které své využití našly v tradiční medicíně již před několika tisíci lety. Pocházejí z Asie, kde se o nich traduje, že mohou například zpomalit příznaky stárnutí, podpořit zdraví očí a posilovat játra, ledviny a plíce. Kromě toho se podle odbornice na výživu Rachael Link tyto bobule začaly čím dál více objevovat mezi ingrediencemi v mnoha doplňcích stravy, což je dostatečný důvod, abyste se o nich dozvěděli vše potřebné i vy. 

Jsou vysoce výživné

Goji jsou skvělým zdrojem hned několika živin, a to včetně mnoha vitaminů a minerálů. Obsahují například železo, což je nezbytný minerál, který se podílí na přenosu kyslíku a tvorbě zdravých červených krvinek, vitamíny A a C, které hrají hlavní roli co se týče imunitních funkcích našeho těla, a také spousta vlákniny, která je nezbytná pro správné fungování našeho trávicího systému. 

iZdroj fotografie: Depositphotos

Tyto bobule navíc obsahují antioxidanty, což jsou sloučeniny, které pomáhají neutralizovat škodlivé molekuly v těle zvané volné radikály, a zabraňují tak poškození ostatních buněk. Některé výzkumy také naznačují, že zvýšení příjmu antioxidantů snižuje riziko zánětu a chrání před chronickými onemocněními, jako je například rakovina, různé srdeční choroby a cukrovka. Kromě toho vám goji mohou přinést některé zdravotní benefity.  

Podpora imunitních funkcí 

Bobule goji se v asijské tradiční medicíně již po tisíce let používají k odvrácení nemocí, infekcí a k přirozenému posílení imunity. Podle některých studií provedených na lidech byla konzumace těchto plodů spojena s výrazným zvýšením hladiny imunitních buněk a zlepšením pocitu celkové pohody jedince. Navíc je podle odborníků možné, že bobule goji mohou zmírnit průběh chřipky a dalších lehkých onemocnění. 

Podpora zdraví očí 

Nedávný výzkum naznačuje, že bobule goji mohou zlepšit zdraví očí a chránit je před poruchami, jako je například makulární degenerace nebo progresivní oční onemocnění, které může vést v některých případech až k samotné ztrátě zraku. Navíc jsou tyto plody plné antioxidantu zvaného zeaxantin, který pomáhá chránit čočky a sítnici před poškozením.

iZdroj fotografie: Unsplash

Potenciální nevýhody

Většina zdravých dospělých si může dopřát bobule goji jako součást vyvážené stravy bez jakýchkoliv obav, neboť nedisponují žádnými toxickými účinky. Ve vzácných případech však tyto plody mohou vyvolat alergické reakce, ale to pouze v případě, kdy je jedinec silně alergický. Pozor byste si na ně měli dát především v případě, kdy užíváte léky na ředění krve, léky na cukrovku nebo vysoký krevní tlak, protože u nich by mohlo dojít ke kontradikcím. 

Jak často jíte goji bobule vy? 

Zdroj: Healthline

Diskuze Vstoupit do diskuze
144 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články