Zácpa je ve většině případů signál vašeho těla, že nemá dostatečné množství vlákniny. Ulehčete si od ní pomocí těchto chutných potravin.
Zácpa ve většině případů bývá známkou toho, že naše tělo potřebuje více vlákniny a pravděpodobně také tekutin. Pokud je však tento problém častější nebo se spolu s ním objeví silné bolesti či krvácení, je podle odbornice Beth W. Orenstein důležité okamžitě vyhledat lékaře, protože tyto příznaky mohou být známkou vážnější poruchy trávení. V případě, že je však zácpa mírná a vy se jí chcete co nejúčinněji zbavit, měli byste jíst více níže uvedených potravin.
Sladké lesní plody
Abyste se zácpy co nejdříve zbavili, zkuste nakoupit nebo nasbírat co nejvíce sladkých lesních plodů, jako jsou maliny, ostružiny a jahody. Tento druh ovoce poskytuje velké množství vlákniny, a navíc je obecně známo, že téměř všechny bobule jsou nízkokalorické, což znamená, že konzumací jejich většího množstvích nic nezkazíte.
Obyčejný popcorn
Dát si večer namísto brambůrků obyčejný popcorn je skvělý způsob, jak do svého jídelníčku přidat více vlákniny. Jednoduše nakupte zrna, ty vysypte na rozpálenou pánev, přiložte skleněný poklop a poté už akorát vyčkejte, než bude pochoutka hotová. Popcorn je celozrnná nízkokalorická potravina, která vám dokáže účinně pomoci se zácpou. Snažte se jej však tolik nesolit a šetřete s máslem, abyste si spíše neuškodili.
Fazole a čočka
Fazole a čočka jsou úžasné potraviny, které poskytují dvakrát více vlákniny než většina běžné zeleniny. Zkuste to však s nimi nepřehánět, abyste si svůj stav spíše nezhoršili. Pokud ovšem budete opatrní, fazole mohou být neuvěřitelně všestrannou potravinou, kterou lze přidat jak do salátů a polévek, tak i do těstovinových pokrmů.
Sušené ovoce
Sušené ovoce, jako jsou datle, fíky, švestky, meruňky a rozinky, je další skvělý zdroj vlákniny, který vám pomůže v boji proti nepříjemné zácpě. Podle odborníků se nejvíce vyplatí sáhnout po sušených švestkách, protože ty obsahují nejen vlákninu, ale také sorbitol, který je přírodním projímadlem. Tato látka je stejně jako vláknina typ sacharidu a má podobnou molekulární strukturu jako cukr
Celozrnný chléb
Pokud chcete udržet zácpu na uzdě, pečivo, které přes den pravidelně jíte, by mělo být vždy celozrnné. Pokud je totiž potravina zpracovaná tímto způsobem, disponuje vysokým obsahem zdravého tuku a vysokým obsahem vlákniny. Nenechte se ovšem zmást „vícezrnným“ pečivem, které se vyrábí z obohacené mouky. Tyto výrobky sice mohou obsahovat několik různých obilovin, ale není zaručeno, že jsou všechny celozrnné.
Brokolice je také plná vlákniny
Brokolice je oblíbená super-potravina, která je skvělým zdrojem vlákniny, všech zdravých živin a v neposlední řadě má téměř nulový obsah kalorií. Chcete-li však z této potraviny získat vlákniny co nejvíce, jezte ji syrovou, protože byste vařením mohli její obsah rapidně snížit. Pokud však dáváte přednost vařené verzi, zkuste brokolici vařit v páře, na pánvi nebo zapéct.
Jak se zácpou bojujete vy?