Některé nemoci neovlivníte, ale u některých vám může zdravý životní styl a skladba jídelníčku hodně pomoci. Onemocnění ledvin patří mezi ně.
Když vám zjistí, že máte nemocné ledviny, můžete mít v krvi nahromaděné odpadní látky. Lékař vám pak nejčastěji doporučí, abyste změnili to, co jíte, protože to vám pomůže zvládnout daný stav a podpořit funkci ledvin. No a jaké potraviny byste měli vyřadit, aby vaše ledviny správně fungovaly a byly zdravé? Na to se podívejte v tomto článku.
Ledviny jsou velice důležité orgány
Ledviny jsou dvojicí základních orgánů, které jsou umístěny na obou stranách páteře ve spodní části hrudního koše. Plní hodně zásadních funkcí pro zdraví, a to i filtraci odpadních látek a jejich odstraňování močí. Ledviny také produkují hormon, který povzbuzuje produkci červených krvinek. Jestliže vám onemocní ledviny, znamená to velké komplikace pro celý váš organismus.
K běžných rizikovým faktorům patří věk, vysoký krevní tlak, srdeční choroby nebo užívání alkoholu ve velkém. Studie zjistila, že u afroameričanů je pětkrát větší riziko, že se u nich vyvine onemocnění ledvin než u bělochů. A kterým potravinám byste se měli vyhnout?
Jídla, která obsahují hodně sodíku
Sodík je hlavní složka soli, která se objevuje pravděpodobně ve všech potravinách. Lidé, kteří mají problémy s ledvinami, mohou mít v těle nahromaděný sodík, a z toho pak vznikají oteklé kotníky, dušnost a tekutina kolem srdce a plic. Doporučené množství sodíku je 2300 mg denně. Pizza, zmražená jídla nebo instantní čínské nudle obsahují velké množství sodíku.
Velké množství draslíku také není dobré
Lidé s onemocněním ledvin by měli omezit vysoký příjem draslíku, a to na méně než 2000 mg denně. Mezi potraviny, které obsahují velké množství draslíku, patří čočka, sušené meruňky, čokoláda, fazole, mléko a jogurt, ořechy, smetana, nebo třeba burákové máslo.
Do seznamu patří i ovoce a zelenina
Samozřejmě, že ovoce a zelenina je naprosto nezbytná pro naše zdraví a je třeba ji často zařazovat do jídelníčku. Určitá zelenina a ovoce má ale vysoký obsah minerálů, které by lidé s onemocněním ledvin měli omezit. Mezi ně patří avokádo, banány, pomeranče nebo sušené ovoce, řepa, brokolice, mrkev, čínské zelí, špenát a rajčata.