Pokud často trpíte bolestmi hlavy, měli byste se zaměřit na úpravu životosprávy. Některé potraviny a nápoje mohou tento problém zásadně ovlivňovat.
Téměř každý člověk sáhne při bolesti hlavy po léku, přestože mnohem důležitější než její tišení je snaha jí předcházet. Na vzniku bolesti hlavy se podílí řada faktorů. Nejčastěji jí spouští dehydratace, nadměrná konzumace alkoholu nebo psychické potíže, ale většinou vzniká působením více spouštěčů dohromady. Přitom běžné bolesti hlavy i migréně lze mnohdy předejít úpravou stravy, protože některé potraviny a nápoje mohou při pravidelné konzumaci přispět ke zvýšení frekvence, ale i rozsahu bolesti hlavy, vysvětluje dietoložka Natalie Olsen R.D.
Kofein
Nadměrný příjem kofeinu může být jedním ze spouštěčů bolesti hlavy, ale stejně tak k ní může přispět náhlé úplné vysazení kofeinu. Umírněná konzumace nápojů a potravin s kofeinem může naopak tělu prospět a pomoci ulevit od bolestí hlavy. Kofein obsahují kromě kávy i některé druhy čajů nebo čokoláda, která je také zdrojem beta-fenylethylaminu, jenž může údajně při nadměrném užívání také přispívat k silným bolestem hlavy.
Průmyslově zpracované potraviny
Strava založená na průmyslově zpracovaných potravinách s mnoha přidanými aditivy prokazatelně zdraví škodí. Cukry a sladidla mohou zvyšovat citlivost na bolest a například aspartam je přímo spojován se vznikem migrén. Stejně tak mohou bolest hlavy vyvolat další přidané látky, například dusitany v uzeninách nebo běžně používaná konzervační látka – glutamát sodný. Tyto sloučeniny způsobují potíže především u osob, které se těmito potravinami stravují běžně.
Vyzrálé sýry
Kvalitní sýry jsou obecně zdravou potravinou. Pokud ale trpíte častými bolestmi hlavy, omezte konzumaci zralých sýrů. Čím je sýr zralejší, tím více obsahuje sloučeninu tyramin, která může citlivým jedincům způsobovat bolesti hlavy.
Prevence bolesti hlavy
Kromě omezení nebo úplného vyhýbání se výše zmíněným potravinám a nápojům je pro léčbu a omezení frekvence bolesti hlavy a migrén stěžejní celková úprava životního stylu. Kromě vyvážené stravy je důležitý dostatek tekutin, dále rovnováha mezi aktivitou a odpočinkem, pohyb, dostatek spánku, efektivní práce se stresem a omezení pobytu u obrazovek. Četnost migrén může pomoci snížit masážní terapie a konzumace potravin bohatých na hořčík, případně jeho užívání v doplňcích stravy.