Ohnivý mošt se používá celá staletí. Účinné spojení křenu, zázvoru a dalšího zajistí vysokou obranyschopnost

Ohnivý mošt je nápoj, který je díky svým zdravotním přínosům označován za jedinečný alternativní lék. Zde najdete návod, jak si jej připravit.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Ohnivý mošt je tonikum obsahující mnoho silných přísad, jako je například zázvor, křen nebo česnek, díky kterým přináší řadu skvělých zdravotních přínosů. Ty účinně posilují náš imunitní systém a zlepšují naši celkovou pohodu – podle odbornice Sade Meeks je však třeba brát na vědomí, že přínosy ohnivého moštu prozatím nebyly potvrzeny žádným odborným výzkumem. 

Co je to ohnivý mošt

Ohnivý mošt se již po dlouhá staletí používá v alternativní medicíně jako přírodní prostředek, který účinně bojuje proti chřipce, běžnému nachlazení a ucpanému nosupodporuje trávení a dokáže zahřát vaše tělo v chladném období – ve skutečnosti lze říci, že jde o všelék, který při pravidelné konzumaci „nakopne“ váš imunitní systém. Jelikož se však jedná o lidový recept, existuje nespočet variant, jak si jej připravit. 

Pravý ohnivý mošt obsahuje několik základních složek, mezi které patří jablečný ocet, med, křen, zázvor, chilli papričky, česnek a cibuli, což jsou potraviny, které podle mnoha studií účinně podporují naše zdraví. Toto jsou jejich nejlepší přínosy: 

  • Jablečný ocet: Tento oblíbený produkt je častou složkou mnoha alternativních léků, a to především díky svým antibakteriálním a antioxidačním vlastnostem. Některé důkazy navíc naznačují, že jeho kombinace s určitými dietami může být účinnou strategií pro snížení hladiny cholesterolu a triglyceridů v těle a zlepšení viscerálního indexu adipozity.
  • Med: Podobně jako jablečný ocet používají lidé med již po staletí pro jeho antimikrobiální a antibakteriální účinky. Tato potravina však může navíc pomoci zmírnit některé alergie, bolest v krku a obsahuje řadou antioxidantů.
  • Zázvor: Mnoho lidí může používat zázvor jako domácí prostředek proti bolesti a zánětu. Může pomoci uklidnit podrážděný žaludek, zmírnit nevolnost a pomoci snížit hladinu cukru v krvi. Používá se také ke zmírnění příznaků artritidy, bolesti svalů a menstruačních křečí.
  • Křen: Lidé používají křen k řešení problémů s dutinami, léčbě běžného nachlazení, kašle, infekcí močových a dýchacích cest a ledvinových kamenů. Lidé mohou křen užívat také k posílení imunity.
  • Cibule: Je skvělým zdrojem vitamínu C, a podle některých důkazů snižuje riziko vzniku rakoviny žaludku a tlustého střeva. 
iZdroj fotografie: Depositphotos
  • Česnek: Tato superpotravina napomáhá díky svým složkám předcházet mnoha onemocněním a poruchám, jako je například ateroskleróza, vysoký krevní tlak, vysoká hladina cholesterolu, ischemická choroba srdeční a některé typy rakoviny.
  • Chilli paprička: Pálivé papričky disponují protizánětlivými a antioxidačními účinky, zlepšují krevní oběh, trávení a dokáží zmírnit bolest.

Pokud vás láká experimentovat nebo se vám počet výše uvedených ingrediencí zdá málo, můžete do svého receptu přidat i jiné složky – odborníci doporučují především citrusové plody, kurkumu, rozmarýn, tymián a skořici. 

Jak si ohnivý mošt připravit 

Protože je ohnivý mošt tonizujícím prostředkem, existuje opravdu mnoho způsobů, jak si jej můžete připravit – jde především o poměry ingrediencí, které do něj přidáte. Nemusíte se však ničeho obávat, pokud přidáte například více cibule než česneku, rozhodně se vám nic špatného nestane. Množství daných ingrediencí by však mělo být stejné, tedy kromě zázvoru, který by měl být oproti ostatním poloviční, aby nepřebil jejich chuť. K přípravě moštu budete potřebovat:

  • čerstvý křen
  • cibuli
  • česnek
  • čerstvý zázvor
  • práškový nebo čerstvý kajenský pepř
  • med
  • nepasterizovaný jablečný ocet
iZdroj fotografie: Depositphotos

Křen, cibuli, česnek a čerstvý zázvor nejprve nakrájejte na mále kousky, a poté je spolu s půl litrovou sklenkou jablečného octu a čtvrtinou práškového kajenského pepře pořádně rozmixujte. Směs následně vlijte do skleněné zavařovací sklenice, kterou pořádně uzavřete (pozor, pokud je víčko kovové, vložte pod něj potravinářskou fólii, aby nezrezivělo). Ohnivý nápoj byste měli skladovat v chladu a suchu po maximální dobu čtyř týdnů a pro maximalizaci jeho přínosů užívejte 1-2 polévkové lžíce denně.

Jak posilujete svůj imunitní systém vy?

Zdroj: Medicalnewstoday

Diskuze Vstoupit do diskuze
143 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články