Proč jsou vlastně smažené brambory, hranolky a chipsy zdraví škodlivé?

Obecně se říká, že smažené potraviny jsou nezdravé a dokonce zvyšují riziko předčasné smrti. Je to pravda?

i Zdroj fotografie: Pixabay
                   


Byly provedeny studie, které odhalily účinky smažených brambor na člověka. Výzkum byl proveden na skupině 4400 lidí ve věku 45 až 79 let. Každý z nich jedl za posledních 8 let alespoň dvakrát týdně hranolky nebo bramborové lupínky. Po prozkoumání svého zdraví dospěli k znepokojivým závěrům. V průměru respondenti zdvojnásobili riziko předčasné smrti ve srovnání s těmi, kteří nejedli smažené brambory nebo je jedli mnohem méně často.

Ne každý s výsledky výzkumu souhlasí

I když výsledky výše uvedeného výzkumu mohou být šokující, ukázalo se, že ne každý s nimi souhlasí. V časopise American Journal of Clinical Nutrition popisuje stejný vztah publikovaná studie Nicoli Veronese. Tvrdí, že neexistují žádné důkazy o souvislosti mezi konzumací smažených brambor a rizikem předčasné smrti. Nemluvil však o jednom velmi důležitém faktoru, kterým je kuchyňský olej bohatý na trans-tuky, který zvyšuje hladinu špatného cholesterolu, což může vést k srdečním onemocněním, a tím k předčasné smrti.

iZdroj fotografie: Pixabay

I když je těžké říci, že časté konzumace smažených brambor zdvojnásobuje riziko předčasné smrti, výše uvedené studie by měly být varováním pro lidi, kteří se nevyhýbají hranolkám, brambůrkám a dalším podobným svačinkám. Pamatujte, že trans-tuky, vysoký příjem solí, fyzická nečinnost a obezita jsou škodlivé pro naše zdraví a v důsledku toho přispívají k předčasné smrti.

Čím nahradit chipsy a hranolky

Pokud i přesto, že víte o všech zdravotních rizicích, nedokážete odolat a rádi si dáte hranolky nebo chipsy, máme pro vás řešení. Pokud si chcete dát hranolky, udělejte si vlastní doma. Stačí omýt pár brambor, slupku jim klidně nechte. Poté je nakrájejte na hranolky a obalte ve směsi soli a bylinek. Ideální je použít himalájskou sůl a čerstvé bylinky. Skvěle však poslouží i sušené směsi. Obdobně to můžete udělat i s chipsy.

iZdroj fotografie: Pixabay

V případě chipsů je ideální brambory nastrouhat na plátky na struhadle, aby byly plátky stejně tenké. Také chipsy lze obalit ve směsi bylinek. Skvělé jsou také s česnekem a vaším dalším nápadům se meze nekladou. Přidat lze třeba papriku nebo chilli, záleží jen na vás. Pokud chcete mít ještě zdravější variantu, pak můžete na proužky nastrouhat i mrkev, celer nebo řepu. Vše každopádně vždy připravíte v troubě.

Zdroj: Healthline

Diskuze Vstoupit do diskuze
117 lidí právě čte
Zobrazit další články