Proč byste měli jednou za čas jíst pistácie? Kromě snížení cholesterolu mají nespočet nenahraditelných benefitů

V dnešní době se z pistácií dělá mnoho pochoutek, oblíbenou dobrotou je například pistáciová zmrzlina. Tyto oříšky jsou ale také velmi zdravé. Co víc si přát? Mlsat.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Pistácie jsou oříšky, které obsahují zdravé tuky, a jsou také dobrým zdrojem bílkovin, vlákniny a antioxidantů. A navíc obsahují mnoho základních živin, které pomáhají při hubnutí a zdraví srdce a střev. Pistácie byly oblíbeným pokrmem už několik let před naším letopočtem, a dosud jsou to jedny z nejvyhledávanějších ořechů. Zde je 9 hlavních zdravotních výhod pistácií.

Jsou opravdu nabité živinami

Pistácie jsou opravdu velmi výživné, 28 gramů, což je asi 50 kusů pistácií, obsahuje:

  • Kalorie
  • Sacharidy – 8 g
  • Vláknina – 3 g
  • Tuk – 13 g
  • Draslík
  • Fosfor
  • Vitamín B6
  • Thiamin
  • Měď
  • Mangan

Pistácie jsou zejména bohaté na vitamín B6, který je nesmírně důležitý hned pro několik tělesných funkcí, včetně například regulace cukru v krvi.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Mají vysoký obsah antioxidantů

Antioxidanty jsou pro vaše zdraví zásadně důležité. Hrají klíčovou roli třeba při snižování rizika rakoviny. Pistácie obsahují více antioxidantů než většina ostatních ořechů, tedy kromě vlašských a pekanových, ty jich obsahují ještě více.

Pistáciové oříšky mají vysoký obsah luteinu a zeaxanthinu, což jsou hodně důležité antioxidanty pro vaše oči. Chrání je totiž před poškozením způsobeným modrým světlem. Antioxidanty obsažené v pistáciích jsou ještě k tomu skvěle absorbovány během trávení, a vám tak není po jejich konzumaci těžko od žaludku.

Mají nízký obsah kalorií, ale vysoký obsah bílkovin

Většina ořechů je sice zdravá, na druhou stranu však mají vysoký obsah kalorií. Právě pistácie ale patří mezi ty nejméně kalorické ořechy. Co se týče bílkovin, jsou pistácie na druhém místě, hned za mandlemi.

Pomáhají při hubnutí

I když jsou doopravdy sytým jídlem, jsou všechny ořechy jedním z nejúčinnějších jídel na hubnutí. Pistácie jsou bohaté na vlákninu a bílkoviny, takže se díky nim budete cítit brzy sytí. No a jelikož jsou pistácie ve skořápce, vyžaduje jejich loupání čas, takže se hned tak nepřejíte, a ještě k tomu budete mít přesný přehled o tom, kolik pistácií jste přesně snědli.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Podporují zdravé střevní bakterie

Že pistácie obsahují velké množství vlákniny, už jste psali. Vláknina se pohybuje trávicí soustavou většinou nestrávená, čímž podporuje pohyb střev a některé druhy vlákniny působí jako prebiotika. Jíst pistácie tak může zvýšit počet bakterií, které produkují prospěšné mastné kyseliny, jako je butyrát.

Snižují hladinu cholesterolu a krevní tlak

Pistácie mohou snižovat hladinu cholesterolu v krvi a zlepšovat krevní tlak, a tím snižují riziko srdečních onemocnění. Studie skutečně prokázaly účinky pistácií na snížení cholesterolu. A snížení krevního tlaku je po konzumaci mnohem výraznější, než je tomu u mnoha jiných doporučovaných potravin.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Mohou zlepšovat zdraví cév

Pistácie obsahují aminokyselinu L-arginin, která se v těle přeměňuje na oxid dusnatý. To je sloučenina, která způsobuje dilataci krevních cév. Tyto ořechy tak mohou hrát důležitou roli při podpoře zdraví krevních cév.

Pomáhají snížit hladinu cukru v krvi

Pistácie sice mají vysoký obsah sacharidů, ale mají nízký glykemický index, a tím pádem nezpůsobují velké výkyvy množství krevního cukru. Mlsání pistácií může pomoci podpořit zdravou hladinu cukru v krvi.

iZdroj fotografie: Depositphotos

No, a hlavně je zábava je jíst

Můžete si je dát jako svačinku, přidat je do salátu nebo je použít do dezertů, a to nejen kvůli zajímavé barvě, kterou díky nim pochoutka získá. Mezi jeden z nejlepších dezertů patří rozhodně pistáciová zmrzlina. Ovšem z oříšků lze také připravit skvělé máslo. Zkrátka je toho opravdu hodně, na co všechno můžete pistácie využít.

Zdroj: Healthline

Diskuze Vstoupit do diskuze
126 lidí právě čte
Zobrazit další články