Protizánětlivé potraviny ochrání před celou řadou onemocnění a zdravotních problémů. Dietoložka uvedla ty nejlepší

Pokud chcete začít jíst o něco lépe, možná by vás mohly zaujmout i protizánětlivé potraviny, které lze do každodenního jídelníčku zařadit. Jsou chutné a prospějí vám.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Víte, jak přesně probíhá vznik zánětu a k čemu je dobrý? Jakmile se do vašeho těla dostane něco, co tam nepatří a může to nadělat škody, vaše tělo spustí obranný mechanismus. Dojde k zánětu, který vás před neznámým nepřítelem ochrání. Jakmile se ale záněty začnou spouštět bez zjevné příčiny, jednoduše „jen tak“, může to být problém. Dietoložka Lisa Wartenberg uvedla hned několik protizánětlivých potravin, které se hodí začít konzumovat, když se u vás začnou vyskytovat bezdůvodné záněty.

Jak vás může chronický zánět ohrozit

Jak již bylo zmíněno, když se začnou záněty vyskytovat i v momentě, kdy vaše tělo s žádným „nepřítelem“ nebojuje, už nejsou prospěšné vašemu zdraví. Existuje spousta případů, kdy byla onemocnění, jako jsou ta srdeční, Alzheimer, různé druhy rakovin, cukrovka či deprese spojena s nadmírou bezdůvodných zánětů. Jsou vlastně takovým základním mechanismem, který tato onemocnění rozvíjí. K rozvoji častých zánětů přispívá stres, skoro žádná aktivita, a dokonce i některé zánětlivé potraviny.

Těmi jsou například hranolky a další smažená tučná jídla, rafinované sacharidy v podobě bílého pečiva, sodovky a nápoje přeslazené cukrem, červené maso časté v hamburgerech, zpracované maso vyskytující se v párcích v rohlíku a klobásách, margarín, tuk či sádlo. Ano, všechny tyto potraviny vám mohou značně uškodit. Naštěstí naproti nim stojí i takové, které vám naopak prospějí. Říká se jim protizánětlivé a neměli byste s jejich zařazením do jídelníčku váhat.

Protizánětlivé potraviny, které stojí za to jíst

Brokolici a avokádu řekněte ano

Brokolice stejně jako kapusta či květák je hodně výživná a zdravá. Díky její konzumaci můžete snížit rizika vzniku srdečních chorob či rakoviny, což souvisí s jejím obsahem protizánětlivých antioxidantů. Podobně je na tom avokádo, které kromě protizánětlivých složek obsahuje také hořčík, vlákninu, tuky či draslík. Všechny tyto živiny prospívají vašemu srdci. Karotenoidy a tokoferoly, které jsou v něm rovněž obsažené, naopak snižují riziko rakoviny.

iZdroj fotografie: Unsplash

Tučné ryby samy o sobě

Mnoho lidí ví, proč je konzumace ryb velmi důležitá. Obsahují totiž omega-3 mastné kyseliny, vitamín D a jsou skvělým zdrojem bílkovin. Mezi nejlepší druhy vůbec se řadí sardinky, losos, makrela, ančovičky a sleď. Zajímat vás u nich mohou také eikosapentaenové a dokosahexaenové kyseliny, které díky tomu, že pomáhají léčit zánět, také chrání vaše ledviny a srdce.

Lahodné bobule všeho druhu uvítáte

Jahody, maliny, ostružiny, borůvky… Nezní to jako slast pro chuťové pohárky? Navíc vám tyto dobroty přinesou mnoho dobrého, rozhodně tedy s jejich konzumací neváhejte. Obsahují totiž antokyany, což jsou antioxidanty, jež mají opět protizánětlivé účinky. Můžete je jíst jenom tak či si je smíchat dohromady do lahodného ovocného salátu a dát si je ke svačině.

iZdroj fotografie: Unsplash

Zelený čaj a houby jsou pro vás dobré

Na světě existuje nespočet druhů hub, ale vás budou zajímat lanýže a pečárka dvouvýtrusá. To jsou totiž houby, jež mají jednak nízký obsah kalorií (výhodné pro lidi s dietou), jednak vysoký obsah mědi, selenu či vitamínů B. Protizánětlivou ochranu vám přinesou fenoly v nich obsažené. A když si k nim dáte zelený čaj, máte dokonale zdravou kombinaci. Obsahuje totiž látku epigalokatechin-3-galát, která vás chrání před záněty a poškozením mastných kyselin v buňkách.

Je libo papriky a koření kurkumu?

Papriky, a to i ty chilli, jsou plné vitamínu C a antioxidantů, které zajišťují protizánětlivé účinky. Pomohou vám snížit riziko vzniku cukrovky a podporují vaši vitalitu. A důvodů, proč si jídlo okořenit kurkumou, je hned několik. Tím hlavním je její obsah kurkuminu, což je velice silná protizánětlivá látka. Snižuje záněty, které souvisejí například s artritidou či cukrovkou.

iZdroj fotografie: Unsplash

Hrozny jezte hned z několika důvodů

Prvním z nich je, že jsou zdrojem resveratrolu, což je antioxidační sloučenina, která vás chrání například před zánětem ohrožujícím srdce. Další protizánětlivou látkou, již hrozny obsahují, jsou antokyany. Ty opět snižují riziko zánětů ohrožujících srdce, ale také předcházejí cukrovce či očním poruchám.

Extra panenský olivový olej a rajčata

Tento druh oleje je je jedním z těch nejlepších vůbec. Obsahuje mnoho mononenasycených tuků a snižuje riziko srdečních onemocnění či rakoviny mozku. Smíchejte jej s rajčaty a získáte nutriční bombu. Ta totiž obsahují lykopen, což je antioxidant s protizánětlivými vlastnostmi, mnoho vitamínu C a draslík.

iZdroj fotografie: Unsplash

Třešně a hořká čokoláda s kakaem

Třešně obsahují mnoho antokyanů a katechinů, které vám pomohou se snížením zánětů. Dejte si je například s hořkou čokoládou s vysokým obsahem kakaa. Ta je také plná antioxidantů, jež snižují zánět, a navíc dopomáhá k lepší vitalitě. Je ovšem potřeba kupovat takovou, která má alespoň 70% obsah kakaa. Jinak se může stát spíše škodlivou, když bude plná nezdravých cukrů a sladidel.

Jaké z těchto potravin běžně konzumujete vy?

Zdroj: Healthline, Healthharvard

Diskuze Vstoupit do diskuze
63 lidí právě čte
Autor článku

Nela Maloňková

Zobrazit další články