Pročistí střeva a pomůže s hubnutím: Mrkvový džus si zaslouží své místo v jídelníčku

Mrkvová šťáva je velmi zdravý nápoj, který nabízí mnoho zdravotních přínosů. Nejenže zlepšuje zdraví očí, ale také například reguluje hladinu cukru v krvi.

i Zdroj fotografie: Salix / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Mrkvová šťáva je mimořádně výživný nápoj, který poskytuje draslík, bohaté množství vitamínu C a také provitamínu A. Právě díky obsahu těchto užitečných látek mnozí lidé předpokládají, že její pravidelná konzumace podporuje mimo jiné imunitní systém, zlepšuje zdraví očí a dokonce i pokožky. Jak ovšem říká lékařka Lorraine Johnoson, abyste z ní mohli vytěžit maximum, je důležité znát správný recept pro její přípravu. Jedná se však o velmi snadnou záležitost, kterou zvládnete během chvilky a za málo peněz. 

1) Zlepšuje zdraví očí

Mrkvová šťáva obsahuje bohaté množství živin, které prospívají očím. Konkrétně se jedná o vitamín A, který je velmi důležitý pro dobrou funkci tohoto smyslového orgánu a dokonce jej dokáže chránit před nebezpečím. Stejně tak stojí za zmínku, že se jedná o skvělý zdroj luteinu a zeaxanthinu, katenoidů, které se hromadí v očích a brání je před UV zářením a dalším škodlivým světlem. Jejich zvýšený příjem ve stravě navíc snižuje riziko vzniku problémů, jako je například věkem podmíněná makulární degenerace a šedý zákal. 

2) Posiluje imunitní systém 

Dalším skvělým přínosem pravidelné konzumace mrkvové šťávy je její schopnost podporovat obranyschopnost imunitního systému. To především díky vitamínu A a vitamínu C, které působí jako antioxidanty a chrání organismus před poškozením volnými radikály. Kromě toho je pak tento nápoj také bohatým zdrojem vitamínu B6, který je nezbytný pro optimální imunitní reakce a jeho nedostatek je spojován s vyšší náchylností k různým nemocem. 

3) Působí proti rakovině 

Mrkvová šťáva by mohla mít schopnost díky obsaženým sloučeninám chránit tělo před vznikem rakoviny. Jedná se především o polyacetyleny, beta karoten a lutein, které účinně působí proti rakovinným buňkám a předchází jejich vzniku. Konzumace tohoto lahodného nápoje se obzvláště osvědčila při rakovině tlustého střeva, kdy potlačila její růstový cyklus a šíření do dalších částí těla. Přesto je zapotřebí dodat, že vědci potřebují provést další studie, které by tyto skutečnosti dokázaly potvrdit. 

4) Reguluje hladinu cukru v krvi

Pití mrkvové šťávy vám může pomoci snížit hladinu cukru v krvi – je ovšem důležité zmínit, že byste to s její konzumací neměli přehánět. Je také důležité poznamenat, že většina studií, které se soustředily na toto téma, probíhala na zvířatech, tudíž je nutné provést další výzkumy, zejména na lidech. Důvodem tohoto přínosu mohu být probiotika, jež tato lahodná šťáva obsahuje. Jedná se o prospěšné bakterie, které ovlivňují střevní bakterie často spojované s rozvojem cukrovky. 

iZdroj fotografie: Depositphotos

Příprava mrkvové šťávy 

Příprava mrkvové šťávy není nijak složitá, ovšem můžete do ní přidat další užitečné ingredience, které podporují zdraví. Tímto způsobem účinně posílíte její vlastnosti a vychutnáte si ji mnohem více. Budete potřebovat následující ingredience: 

  • 2 ks mrkve
  • 2 stonky celeru
  • 1 ks červená řepa
  • 2 středně velké stonky fenyklu
  • 3 snítky petrželky
  • 1 stroužek česneku
  • 4 listy římského salátu
  • vodu

Postup pro přípravu je poté již velmi jednoduchý. Stačí důkladně smíchat všechny ingredience, poté je důkladně omýt pod vlažnou nebo studenou vodou a následně je postupně přidávat do mixéru naplněného vodou. Vše mixujte, dokud nezískáte zcela homogenní tekutinu. Výsledný nápoj pijte nejlépe každý den na lačný žaludek před snídaní – právě tak z něj získáte maximum. 

Jak často pijete mrkvovou šťávu vy?

Zdroj: Healthline
Diskuze Vstoupit do diskuze
68 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články