3 potraviny, které ničí vaše střevní bakterie a imunitní systém. Dávejte si pozor na to, co si dáte na talíř

Zdravá střeva jsou nezbytně důležitá pro správnou funkci imunity a celkové zdraví. Vědci odhalili tři potraviny, které jim škodí ze všeho nejvíce.

Chleba se salámem i Zdroj fotografie: iStock
                   

Střevní mikrobiom tvoří miliony bakterií a mikroorganismů, které se nacházejí v tlustém střevě a které hrají zásadní roli ve fungování různých tělesných funkcí, jako je nervový systém, imunitní systém a trávicí soustava. Dietoložka Daisy Coyle, APD upozorňuje, že to, co jíte, má na váš střevní mikrobiom významný vliv. Potraviny, které konzumujete, totiž určují, jaké bakterie ve vašich střevech žijí, což může ovlivnit váš celkový zdravotní stav.

Tyto 3 potraviny vaším střevům vůbec neprospívají

V lidských střevech žije více než 100 bilionů bakterií, které se označují jako střevní mikroflóra nebo střevní mikrobiom. Zdravá střevní mikroflóra je nesmírně důležitá pro vaše celkové zdraví. Některé potraviny vytvářejí pro střevní bakterie nepříznivé prostředí, což může být pro střeva škodlivé a vést dokonce k vážným onemocněním. Následujícím třem potravinám byste se proto měli raději vyhýbat.

1. Rafinované pekařské výrobky

Při nákupu pečiva dávejte přednost celozrnným výrobkům bez fruktózového sirupu. „Rafinované pečivo, jako je bílý chléb a většina pečiva kupovaného v obchodě, neobsahuje vlákninu, kterou střevní bakterie využívají k tvorbě molekul, jež chrání tělo před cukrovkou a obezitou tím, že vytvářejí zdravé buňky tlustého střeva,“  upozorňuje Christopher J. Damman, MD, MA, certifikovaný gastroenterolog z University of Washington.

Výzkum ukázal, že dostatečný příjem vlákniny (25-30 gramů denně) je nezbytný pro zdravé střevní bakterie. Naopak nedostatečný příjem potřebných látek může zvýšit riziko střevních onemocnění, včetně zánětlivých střevních nemocí, a také obezity, cukrovky 2. typu a metabolického syndromu. Doktor Damman proto doporučuje konzumovat celozrnné pečivo, kdykoli je to možné.

iZdroj fotografie: Pxhere

2. Zpracované maso

Zpracované maso, jako je slanina, klobásy a párky, může zvyšovat riziko rakoviny tlustého střeva, protože složky a přísady použité k jejich výrobě se během tepelné úpravy mohou přeměnit na karcinogeny. Vědecký přehled zveřejněný v roce 2021 v časopise BMC Cancer potvrdil, že přítomnost určitých bakterií může být spojena se zvýšeným rizikem rakoviny tlustého střeva. 

Ve stejném roce byla zveřejněna i celosvětová studie vedená vědci z Hamiltonu, která prokázala souvislost mezi konzumací zpracovaného masa a vyšším rizikem kardiovaskulárních onemocnění. Proto je lepší kupovat maso z biochovů, dávat přednost bílému masu a rybám a vyhýbat se zpracovanému masu.

3. Sladké nápoje

I ovocné šťávy a nealkoholické nápoje inzerované jako dietní jsou často pro střeva škodlivé. Zejména pokud obsahují kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy, sacharin nebo sukralózu. Tyto nápoje totiž přispívají k množení nezdravých bakterií v tlustém střevě, což může způsobovat průjmy a být rizikovým faktorem obezity a cukrovky.

Podle nejnovějšího vědeckého přehledu, který byl publikován v září 2022 v časopise Clinical Gastroenterology and Hepatology, může nadměrný příjem cukru a hyperglykémie (vysoká hladina cukru v krvi) narušit křehkou rovnováhu bakterií ve střevech, což může mít velmi negativní důsledky. Ideální je tedy pít čistou vodu a nepřidávat si do čaje či kávy cukr.

Se kterými dalšími potravinami máte, co se zdraví střev týče, špatnou zkušenost?

Zdroj: Healthline
Diskuze Vstoupit do diskuze
85 lidí právě čte
Autor článku

Klára Sladká

Zobrazit další články