Proč je dobré jíst slaninu –⁠ ačkoliv ji lidé obvykle hází do jednoho pytle s běžnými uzeninami, má řadu zdravotních benefitů

Přestože slanina není zrovna nejzdravější potravina, nemusíte ji ze svého jídelníčku zcela vyřazovat. V kontextu vyváženého stravování si ji lze čas od času s chutí dopřát.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Slanina je veřejností vnímána jako velmi nezdravá potravina, a to hlavně kvůli obsahu tuku a soli. Dle dietoložky Katherine Marengo však dosud nebyla prokázána přímá souvislost mezi konzumací tučných potravin a hladinou cholesterolu v krvi. Zvýšená hladina cholesterolu, a tím i riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění, vzniká z komplikované součinnosti více faktorů. Při střídmé konzumaci v kontextu zdravého stravování nepřináší konzumace slaniny žádné zdravotní nevýhody.

Výroba slaniny

Pro výrobu slaniny je nejprve maso naloženo v roztoku soli, dusitanové soli, cukru a dalších přísadách, které napomáhají masu udržet si červenou barvu, výraznou chuť a prodloužit trvanlivost. Takto naložené maso je následně vyuzeno. Slanina je sice zpracované maso, ale její kvalita se může u jednotlivých výrobců velmi lišit. Lze koupit i slaninu bez těchto zbytečných ingrediencí, nebo si ji úplně nejlépe naložit a upéct doma.

Prospěšné látky

Slanina není jen pochutina, přináší tělu i nějaké benefity. Je zdrojem bílkovin, které jsou základními stavebními kameny každé tělesné buňky a jsou nezbytné hlavně pro svalovou hmotu. Dále obsahuje menší množství vitamínů a minerálů, například vitamíny skupiny B, železo, selen, hořčík, draslík nebo zinek. Díky obsahu bílkovin a tuků navozuje pocit sytosti a omezuje nutkání se přejídat, jako je tomu u sacharidových jídel.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Potenciálně škodlivé látky

Běžně dostupné slaniny obsahují dusitan sodný, ze kterého se dále tvoří karcinogen nitrosamin. Dalšími potenciálně karcinogenními látkami v uzeninách jsou polycyklické aromatické uhlovodíky (PAH), heterocyklické aminy (HCA) a koncové produkty pokročilé glykace (AGE). Tyto sloučeniny mají potenciál tělu uškodit, a to hlavně u osob, jejichž jídelníček je postaven především na zpracovaném mase, rafinovaném cukru, aditivech a vedou nezdravý způsob života. V takovém případě rozhodně není konzumace slaniny přínosná.

Obsah soli

Sůl je pro tělo nezbytná a při jejím nedostatku se zvyšuje riziko vzniku některých onemocnění. Současně je velmi nezdravý nadměrný příjem soli, který doprovází již zmíněný nezdravý jídelníček. Při běžné konzumaci přirozených potravin, pokrmů z nich připravených a pouze občasné konzumaci dosolených potravin, jako je právě třeba slanina, není třeba příjem soli hlídat. Samozřejmostí je omezení solení u dětí nebo u osob s vysokým krevním tlakem.

Slanina ve zdravém životním stylu

Je zřejmé, že slanina není přímo zdravá potravina. V rozumné míře je to však jedna z mála těch méně zdravých potravin, které si lze vychutnat i v rámci zdravého životního stylu. Jestliže si slaninu dopřejete čas od času jako pochutinu a doplněk vyvážené stravy, tedy takové, jež není postavena na vysoce zpracovaných potravinách s aditivy, nemusíte se obávat žádných nepříznivých účinků.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Ovšem všechny živiny obsažené ve slanině se nachází i v jiných a lepších potravinách, proto její konzumace rozhodně není potřebná. U kupované slaniny vždy dejte přednost té bez dusitanových solí i dalších aditiv a s nižším obsahem soli. Nejlepší volbou je udělat si slaninu doma a mít tak obsah pod kontrolou.

Zdravé pokrmy se slaninou

Jestliže slaninou doplníte výživné a minimálně zpracované suroviny, získáte stále zdravé jídlo. Slanina pomůže některým potravinám zvýraznit chuť, doplnit tuk a sodík. Výbornou snídaňovou kombinací je například avokádo se slaninou a rajčaty nebo frittata se slaninou. K obědu si můžete dopřát cuketové nudle se smetanovo-parmazánovou omáčkou s natrhanou slaninou nebo salát z listové zeleniny s vejcem a slaninou.

Jak často konzumujete slaninu?

Diskuze Vstoupit do diskuze
90 lidí právě čte
Autor článku

Aneta Plchová

Zobrazit další články