Vlašské ořechy jsou bezesporu potravinou, která nesmí chybět ve zdravém vyváženém jídelníčku. Využijte i skořápky a připravte si z nich lék pro posílení imunity.
Vlašské ořechy jsou zdrojem zdravých tuků, mnoha vitamínů, minerálů a dalších bioaktivních látek, popisuje dietoložka Marsha McCulloch. Málokdo ale ví, že i skořápky obsahují zdraví prospěšné látky, které podporují imunitní systém a léčbu některých onemocnění. Kontraindikací konzumace vlašských ořechů a užívání odvaru nebo tinktury z jejich skořápek je pouze nesnášenlivost nebo alergie na ořechy. Tinkturu by neměly užívat těhotné a kojící ženy a děti.
Podpora imunity
Vlašské ořechy významně posilují imunitní systém. Jsou zdrojem velkého množství antioxidantů, které chrání buňky před poškozením a následným vznikem nemoci. Také jejich skořápky podporují díky obsahu tříslovin odolnost organismu. Občasné preventivní popíjení odvaru ze skořápek nebo užívání pár kapek tinktury denně v období podzimních chřipek posilují obranyschopnost.
Nachlazení, kašel a záněty
V lidovém léčitelství se už kdysi využíval odvar ze skořápek pro léčbu kašle. Usnadňuje dýchání, podporuje vykašlávání, a tím odstraňování sekretu z dýchacích cest. Obsažené třísloviny působí antibakteriálně a urychlují hojení. Odvar z nich může pomáhat tedy i při zánětlivých onemocněních v dutině ústní a krku. Podporuje tak léčbu angíny, zánětu dásní, poškozené sliznice v dutině ústní nebo také hojení po extrakci zubu.
Krevní tlak a cévy
Vlašské ořechy jsou známé pro své prospěšné účinky na srdce a cévy. Také popíjení odvaru ze skořápek může mírně snižovat krevní tlak a zvyšovat elasticitu cév, která napomáhá předcházet jejich onemocnění, jako je ateroskleróza nebo trombóza.
Kožní onemocnění
Vzhledem k antibiotickým účinkům a podpoře hojení lze využívat odvar ze skořápek vlašských ořechů do koupele při kožních onemocněních, jako jsou vyrážky a ekzémy. Můžete je přikládat také formou obkladů přímo na postižená místa. Odvar dezinfikuje pokožku, zmírňuje zarudnutí a zklidňuje svědění pokožky.
Odvar a tinktura
Příprava odvaru i tinktury je velmi jednoduchá. Omyté skořápky z 10 ořechů zalijte 500 ml vody a přiveďte k varu. Vařte na mírném stupni 30 minut, poté nechte 5 minut odstát a sceďte. Takto připravený odvar vypijte jako čaj nebo popíjejte po lžičkách během dne. Neužívejte odvar každý den, střídejte ho s jinými tekutinami. Při léčbě nemocí v dutině ústní a krku, jako je angína nebo zánět dásní, lze odvar jen kloktat nebo jím ústa vyplachovat.
Tinktura je koncentrovaný přírodní lék připravený z alkoholu. 10 skořápek nebo i ořechy naložte do 500 ml alkoholu, například vodky. Uložte na tmavé místo alespoň na 2 týdny. Poté užívejte jen 5-10 kapek denně, především pro prevenci nemocí a posílení obranyschopnosti v období chřipek. Neužívejte dlouhodobě, maximálně 3 týdny a po týdenní pauze lze užívat znovu.