Slazení stevií možná není tak zdravé, jak jsme si dříve mysleli

V dnešní době potravinového průmyslu, kdy jsou výrobky přímo nacpané bílým cukrem, hledá mnoho lidí zdravější náhradu sladidla. Jako skvělá náhražka poslouží med, který má dokonce vyšší sladkost než rafinovaný cukr.

i Zdroj obrázku: Pixabay.com
                   

To znamená, že k dosažení stejné míry sladkosti pokrmu potřebujete méně sladidla. Dříve se také hodně prosazovalo používání stévie, která se jevila jako bezpečná a zdravá alternativa. Nové studie ovšem naznačují pravý opak.

iZdroj obrázku: Pixabay.com
Mnoho lidí hledá za cukr náhradu

Poklad z jižní Ameriky

Stévie je rostlinné sladidlo získávané ze stejnojmenné rostliny. Pochází z Brazílie. Místní lidé ji využívají jako přírodní sladidlo již stovky let a dokonce jí připisují léčivé účinky. Hlavní výhoda stévie spočívá v její extrémně vysoké sladkosti, což znamená, že na oslazení čaje či pokrmu nám vystačí opravdu extrémně malé množství tohoto rostlinného zázraku. Rozhodně je pro organismus vhodnější než synteticky vyrobená sladidla v laboratořích. Neobsahuje žádné kalorie a nemá vliv na hladinu glukózy v krvi.

Stévie a střeva

Zdraví trávicího traktu je naprosto stěžejní pro správný chod organismu a pro udržení celkového zdraví. Proto je tak důležité o naše střeva pečovat správnou stravou. Střevní mikroflóra je osídlena mnoha prospěšnými bakteriemi, které se zajišťují její správnou funkci. Konzumací některých druhů potravin můžeme zdraví střev ještě více podpořit. Jedná se o:

  • Zakysané a fermentované výrobky
  • Čerstvé ovoce a zeleninu
  • Výrobky s laktobacily

Jedna z aktuálních studií pojednává o tom, že stévie negativně působí na mikrobiální flóru ve střevech. Výzkumný tým, pracující v Beeshebě v Izraeli, se v rámci studie zabýval dvěma formami stévie ‒ komerčně vyráběným rostlinným doplňkem a čištěným extraktem. Výsledky jejich šetření byly opravdu překvapující. 

iZdroj obrázku: Pixabay.com
Známá stévie možná není až tak dokonale zdravá

Bakterie ve střevě nefungují jako jednotlivci, spolupracují v rámci systému a navzájem spolu komunikují pomocí signálů, které vysílají. Zajímavým zjištěním bylo, že látky obsažené v testovaných produktech potlačovaly u bakterií tuto schopnost. Nezpůsobily sice přímou smrt mikroorganismů, ale bránily jejich efektivnímu způsobu komunikace. Tím jim značně ztížily práci v rámci péče o střeva. Vědci plánují ve výzkumu pokračovat dalšími studiemi, které by jim umožnily toto zjištění více prozkoumat.

Diskuze Vstoupit do diskuze
130 lidí právě čte
Zobrazit další články